Uhorky z domácej zeleninovej záhrady sú chutné, chrumkavé a bez pesticídov. Nanešťastie sa môže stať malá chyba v umení pestovania. Jej výsledkom sú horké uhorky pri zbere. Vysvetlíme vám, čo robiť, aby sa to nestalo.
Horká uhorka nie je v čase zberu žiaduca, najmä preto, že jej chuť ju takmer znemožňuje konzumovať. Ak je takýchto exemplárov viac, čo všetko z našej práce a času vyšlo nazmar, to je aj úroda. Tu sú naše rady, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa tomuto javu.
Horké uhorky – príčina
Za túto chuť je zodpovedný cucurbitacín, ktorý sa prirodzene vyskytuje v rastlinách. Objavuje sa, keď používajú obranný mechanizmus. Nachádza sa v listoch a výhonkoch dužinatej zeleniny, medzi ktorú patria uhorky, tekvice, patizóny a cukety. Slúži na ochranu rastlín pred škodcami a parazitmi. Ako je možné, že niektoré druhy zeleniny majú vďaka nemu horkú chuť, zatiaľ čo iné nie? Ukazuje sa, že dôvod spočíva v strese! Keď sa rastlina cíti vystresovaná a ohrozená, uvoľňuje viac tejto látky – minimálne množstvo je v zelenine prítomné vždy.
Stres rastlín nespôsobujú len škodcovia, ale aj nedostatok vody. Ak vidíte, že uhorky už sú, ale v dôsledku sucha odumierajú, prechádzajú potom do obranného režimu a zaplavujú plody, ktoré na nich rastú, spomínaným cucurbitacínom. Tomu sa dá predísť nielen pravidelným zalievaním. Tu je ďalší postup, ktorý by ste mali urobiť.
Záhradnícke triky
Našťastie existujú spôsoby, ako si môžete byť istí, že sa horké uhorky alebo ich viac neobjaví medzi vašou úrodou:
Vyhnite sa tepelnému stresu. Náhle zmeny teploty sú pre uhorky stresujúce a ovplyvňujú tvorbu väčšieho množstva cucurbitacinu. Nie vždy môžete predpovedať, aké bude počasie, preto pomôžte svojim rastlinám používaním mäkkých krytov, ktoré ich ochránia pred suchom.
Pravidelné zavlažovanie. Preháňame to s množstvom vody aj s jej nedostatkom.
má na uhorky zlý vplyv. Zalievajte ich skoro ráno a nepostrekujte listy, aby ste nevytvorili podmienky pre vznik hubových ochorení. Pôdu udržiavajte vlhkú až do večera, ale neprelievajte ju.
Predchádzajte škodcom. Prítomnosť škodcov stresuje rastlinu, čím sa automaticky uvoľňuje cucurbitacin, preto používajte preventívne opatrenia nielen na kontrolu parazitov, ale predovšetkým na ich prevenciu.
Nezbierajte ich príliš neskoro. Dôležitý je aj čas zberu. Pamätajte, že prezreté a veľké uhorky budú určite veľmi horké a nevhodné na konzumáciu. Uložte si ich na osivo. Ak je rastlina plná plodov, zbierajte ich každý deň. Deformácie na ich šupke môžu byť tiež znakom horkosti.
Teraz už viete, ako zabrániť tomu, aby sa počas zberu objavili horké uhorky.