V niekoľkých európskych krajinách narastajú obavy v súvislosti s nákazou salmonelózou, pričom ohrozenie sa týka ľudí všetkých vekových kategórií. Evidujú sa tisíce prípadov infekcie salmonelózou v Európe, Veľkej Británii a Spojených štátoch, pričom jeden pacient v susednom Rakúsku už zomrel a ďalších deväť ľudí bolo hospitalizovaných.
Do tejto chvíle bolo hlásených 335 prípadov salmonelózy, čo je alarmujúce číslo, ktoré zvyšuje obavy verejnosti. Len v Českej republike sa od začiatku tohto roka nakazilo viac ako 6 000 ľudí podľa informácií z portálu Prima News. Týmto problémom čelí aj Slovensko, ale presné štatistiky zostávajú neznámymi.
Odborníci varujú, že prípady salmonelózy budú pravdepodobne aj naďalej pribúdať. Vo väčšine prípadov sa zdroj nákazy zdá byť kurčaťové mäso a výrobky z neho, najmä kebab. To vyplýva zo správ Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb a Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín.
Laboratórne testy ukázali, že baktérie zistené vo vzorkách kuracieho mäsa a kebabu sú podobné tým, ktoré spôsobili šírenie nákazy. Sleduje sa sedem výrobcov v Poľsku a jeden v Rakúsku, ale priamo v týchto zariadeniach sa zatiaľ nenašli mikrobiologické dôkazy o kontaminácii.
Vedci sa obávajú, že počet nakazených bude rásť, pretože zatiaľ nebolo možné jednoznačne identifikovať zdroj nákazy a zaviesť potrebné opatrenia na jej zastavenie.
Príznaky nákazy sa zvyčajne prejavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. Medzi typické symptómy patria nevoľnosť, zvracanie, vysoká horúčka, kŕčovité bolesti brucha a prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby. Pre deti a starších pacientov môže ochorenie s vážnou stratou tekutín predstavovať výzvu.
Existuje niekoľko spôsobov, ako sa chrániť pred nákazou salmonelózou, vrátane konzumácie dostatočne tepelne spracovaných potravín. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZSR) odporúča variť vajcia vo vode s teplotou 60 °C počas 12 minút a zabezpečiť, aby sa táto teplota dosiahla v celom objeme mäsa počas jeho tepelného spracovania.
Vlády a zdravotnícke orgány Európy a ďalších postihnutých krajín pracujú na riešení tejto vážnej situácie a informujú verejnosť o opatreniach na ochranu pred salmonelózou. Je dôležité byť opatrný a dodržiavať bezpečnostné pokyny pri príprave a konzumácii potravín, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu nákazy.