Čo je na týchto šťavnatých plodoch také, že sa odporúčajú pri redukčnej diéte? Samozrejme, je to všetko vďaka vláknine. Nie je možné, aby sa kilá začali strácať, keď je jej v strave príliš málo. Leto je vhodným obdobím na obohatenie jedál o dostatok vlákniny. A práve preto sa oplatí siahnuť po broskyniach.
Broskyne si dnes môžete kúpiť v každom stánku na trhu. Sú ideálne na rýchle občerstvenie, ako prísada do šalátov, ale aj do dezertov. Posledná možnosť sa, samozrejme, osvedčí, keď nebudete tak prísne počítať kalórie. Okrem chuti, spomínanej vlákniny, majú broskyne mnoho ďalších živín, ktoré podporujú zdravie.
Tie oceníte v broskyniach
Vitamínovú silu. Okrem iného v nich nájdete vitamíny A, C, E a K. Vitamín A, je zodpovedný za zdravie pokožky a očí. Vitamín C podporuje imunitu a pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Vitamín K je zasa nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi a vitamín E chráni bunky pred oxidačným stresom, čím pomáha udržiavať mladistvý vzhľad pokožky.
Veľa minerálov. Broskyne obsahujú draslík, horčík alebo železo. Draslík je nevyhnutný na udržanie normálneho krvného tlaku a podporuje správne fungovanie svalov a nervového systému. Horčík sa podieľa na energetickom metabolizme a podporuje funkciu svalov, zatiaľ čo železo je nevyhnutné na tvorbu hemoglobínu, ktorý je zodpovedný za prenos kyslíka v krvi.
Užitočná vláknina. Zloženie týchto plodov tvorí 90 % vody, takže sú skvelé na očistu tela od toxínov. To je dobré pri chudnutí. A keď k tomu pridáte vysoké množstvo vlákniny, máte ovocie, ktoré sa vám zíde pri diéte. Majú pozitívny vplyv na tráviaci systém.
Dobre pôsobia na pokožku. Broskyne podporujú tvorbu kolagénu, ktorý zlepšuje pružnosť pokožky. Vďaka tomu vyzerá mladšie a zdravšie. Betakarotén obsiahnutý v týchto plodoch tiež zlepšuje tón pleti a pôsobí ako prírodný opaľovací krém, t. j. chráni pred škodlivými účinkami UV žiarenia.
Môžu sa broskyne konzumovať pri diéte?
Žiadne obavy o kalórie. Broskyne sú nízkokalorické ovocie (46 kcal na 100 gramov) a majú nízky glykemický index (GI). Tento index ukazuje, ako rýchlo stúpa hladina glukózy v krvi po konzumácii sacharidov.