Toto sa vám postupne deje s mozgom, ak jete nezdravé potraviny

pexels polina tankilevitch 4109136
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Potkany, ktoré sú od útleho veku kŕmené produktmi s vysokým obsahom tuku, soli a cukru – produktmi označovanými ako „junk food“ – majú trvalé poškodenie mozgu. Ukázalo sa, že zlá strava môže dlhodobo narušiť schopnosť zapamätať si veci.

Junk Food je termín pre nezdravé potraviny, ktorý sa používa na označenie lacných potravín s vysokým obsahom tukov, cukrov a soli, ako aj umelých prísad, farbív a zvýrazňovačov chuti, ale s nízkym obsahom iných živín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Patrí sem nezdravé občerstvenie ako sú fast foody, burgre s hranolkami, vyprážané jedlá, sladké šumivé nápoje a čipsy. Nový výskum uverejnený v časopise Brain, Behaviour and Immunity ukázal, že vyrastanie na takejto strave môže viesť k trvalému zhoršeniu pamäti.

pexels barfisch pix 115740

Nezdravá strava potkanov

Nezdravé potraviny v posledných rokoch vedci často spájajú s rôznymi zdravotnými problémami. V štúdii z roku 2020 vedci dokázali, že týždeň na takzvanej západnej strave stačil na to, aby zúčastnení študenti dosiahli horšie výsledky v testoch pamäti. Iné štúdie preukázali súvislosť medzi nesprávnou stravou a Alzheimerovou chorobou. Ľudia s týmto ochorením majú v mozgu zvyčajne nižšiu hladinu neurotransmitera nazývaného acetylcholín, ktorý je nevyhnutný pre dobre fungujúcu pamäť a funkcie, ako je učenie, pozornosť, vzrušenie a mimovoľné svalové pohyby.

Scott Kanoski z University of Southern California a jeho kolegovia sa s ohľadom na predchádzajúcu prácu pozreli na to, ako na mladých ľudí vplýva strava s vysokým obsahom tukov a cukru, najmä v období dospievania, keď ich mozog prechádza významným vývojom.

Tím uskutočnil svoj výskum na potkanoch. Výskumníci sledovali hladinu acetylcholínu v skupine potkanov, ktoré sa od mladého veku stravovali spôsobom, ktorý by sa dal úspešne označiť ako západná strava, t. j. tučná, sladká a vysoko spracovaná. Štúdie sa zúčastnili aj hlodavce, ktoré boli kŕmené normálne. Tie slúžili ako kontrolná skupina.

Vedci pripravili pre potkany aj špeciálny test, ktorý analyzoval ich reakcie na špecifické úlohy. Tým sa testovala ich pamäť. Tento test spočíval v tom, že potkany skúmali nové objekty na rôznych miestach. Po niekoľkých dňoch výskumníci opäť zaviedli potkany na takmer identické miesto, ktoré sa od predchádzajúceho líšilo tým, že sa na ňom nachádzal jeden objekt navyše.

pexels tim samuel 6697285

Zhoršenie dlhodobej pamäte

Výsledky experimentu ukázali, že hlodavce kŕmené nezdravým jedlom sa správali, akoby si nepamätali, aký objekt a kde predtým videli. Neboli schopné identifikovať nové objekty na mieste, ktoré preskúmali pred niekoľkými dňami. Tieto problémy s pamäťou pretrvávali aj po prechode na zdravú stravu. Naopak, potkany v kontrolnej skupine vykazovali znalosť miesta.

Dôvodom je zrejme strava bohatá na jednoduché cukry a nasýtené tuky, ktorá narúša signalizáciu acetylcholínu, kľúčového neurotransmitera v mozgu zvierat, ktorý je zodpovedný za pamäť. Potkany v skupine, ktorá konzumovala nezdravé potraviny, mali zníženú hladinu proteínu, ktorý prenáša acetylcholín v hipokampe – oblasti mozgu, ktorá pomáha upevňovať spomienky a priestorové informácie.

Ďalšie zobrazovanie ukázalo, že toto zníženie zhoršilo signalizáciu acetylcholínu u zvierat, ktoré dosahovali slabé výsledky v pamäťových úlohách.

Acetylcholínová signalizácia je mechanizmus, ktorý pomáha kódovať a zapamätať si rôzne udalosti, analogicky k epizodickej pamäti u ľudí, ktorá nám umožňuje pamätať si minulé udalosti. Zdá sa, že táto signalizácia sa nevyskytuje u zvierat, ktoré vyrastali na strave bohatej na tuky a cukry, vysvetlila Anna Hayesová.

Kanoski zdôraznil, že dospievanie je pre mozog veľmi citlivým obdobím. Vtedy dochádza k dôležitým zmenám. Pozorovania potkanov ukázali, že problémy s pamäťou boli dlhodobé.

Bohužiaľ, niektoré veci, ktoré môžu byť v dospelosti ľahšie zvrátiteľné, sú menej zvrátiteľné, keď sa vyskytnú v detstve, zdôraznil.

V ďalšej štúdii vedci testovali, či sa poškodenie pamäti u potkanov chovaných na nezdravých potravinách dá zvrátiť pomocou látok, ktoré vyvolávajú uvoľňovanie acetylcholínu. Po podaní týchto látok sa pamäť potkanov obnovila.

Inou otázkou je, či sa výsledky týchto štúdií dajú preniesť na ľudí. Podobné štúdie by sa museli uskutočniť s dospievajúcimi. Práca výskumníkov však ukazuje, čo môže spôsobiť nesprávna strava, a pridáva ďalšie dôkazy k už nahromadeným dôkazom o škodlivosti nezdravých potravín.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *