Trik, ktorým zistíte, či ste si kúpili kvalitný med alebo napodobeninu

pexels pixabay 33260
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Med od včelára je kvalitnejší ako ten, ktorý sa dá kúpiť v obchode. Ak však nemáme prístup k produktu priamo zo včelína, musíme si ho kúpiť na trhu. Ako rozpoznať pravý med, aby ste nevyhodili peniaze do koša?

Množstvo výrobkov na pultoch môže každého ohromiť. Veď všetky etikety hovoria to isté: výrobok je „najlepší“, „najchutnejší“ a „najzdravší“. Je možné v tom všetkom vybrať ten najkvalitnejší výrobok? Ukazuje sa, že áno, a väčšina pohárov odpadne hneď na začiatku.

Ako spoznáte pravý med?

Pravdou je, že väčšina medu na pultoch supermarketov je slabá napodobenina. Výrobcovia šetria na prírodnom produkte a zvyšujú jeho hmotnosť pridaním cukru, ktorý je oveľa lacnejší. Ak si nechcete kúpiť výrobok, ktorý sa vydáva za med, musíte sa naučiť, ako rozpoznať správny výrobok.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vodný kameň zo sprchovej hlavice zmizne sám. Nalejte tam toto

Pravý med nadobúda veľmi rýchlo tuhú konzistenciu – približne 2 – 3 týždne po výrobe kryštalizuje a na jeho povrchu sa vytvára biely film. Výnimkou z pravidla môže byť agátový med, pretože ten tuhne o niečo dlhšie. Existuje jednoduchý domáci test, ktorý dokáže potvrdiť, či je zakúpený výrobok úplne prírodný. Stačí nabrať trochu tekutého medu na lyžičku a potom ho vyliať priamo na tanier. Ak steká rovnomerne a na tanieri vytvorí niečo ako kužeľ, znamená to, že v zložení nie je biely cukor.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tajná záslepka v aute. Málokto vie, na čo naozaj slúži tento otvor

Ako skladovať med?

Aj ten najlepší med môže pri nesprávnom skladovaní stratiť svoje vlastnosti. Najlepšie je uchovávať ho v tesne uzavretej nádobe, ktorá neprichádza do priameho kontaktu so slnečným svetlom. Ďalšou otázkou je teplota skladovania – optimálne 6 až 10 stupňov Celzia. Ak sa med skladuje stále pri izbovej teplote, po šiestich mesiacoch stratí polovicu svojich antibiotických vlastností a po roku sa takmer úplne vytratia. Kryštalizovaný med sa môže rozpúšťať pri teplote maximálne 40 stupňov Celzia bez toho, aby sa narušili jeho zdraviu prospešné vlastnosti.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na nedeľu 2. februára 2025

Prečo jesť med?

Sladkosti sa najčastejšie spájajú s niečím nezdravým, ale v prípade medu to tak nie je. Zvyčajne sa označuje ako „tekutý liek“, pretože dokáže potlačiť väčšinu infekcií, ktoré sa v našom tele rozvinú. Možno ho použiť ako obklad na vyrážky a rany, pretože má baktericídny aj upokojujúci účinok. Nezabudnite, že aj tento chutný liek treba konzumovať s mierou. Denná odporúčaná dávka je 2 – 3 polievkové lyžice pre dospelého človeka.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *