Stalo sa vám, že pri varení vajíčok praskli škrupiny a ich šúpanie bolo nekonečné trápenie? S týmto jednoduchým trikom, ktorý využíva bežné suroviny ako citrón alebo ocot, sa tomu môžete ľahko vyhnúť. Výsledkom budú dokonale uvarené vajíčka, ktoré ošúpete rýchlo a bez neporiadku.

Prečo vajcia pri varení praskajú?
Hoci varenie vajec patrí medzi najjednoduchšie kuchynské úkony, veľa ľudí sa stretáva s nepríjemným javom – prasknutými škrupinami. Najčastejším dôvodom je prudká zmena teploty. Ak totiž vyberiete vajcia priamo z chladničky a vložíte ich do horúcej vody, škrupina môže vplyvom tepelného šoku prasknúť a bielko vytečie.
Ako tomu predísť? Vajcia najskôr nechajte približne 30 minút postáť pri izbovej teplote. Následne ich vložte do studenej vody a pomaly priveďte k varu. Tento šetrný spôsob ohrievania výrazne znižuje riziko popraskania.
Trik s citrónom: Jednoduché šúpanie bez námahy
Aj keď vajcia uvaríte bez prasklín, šúpanie vie potrápiť – škrupina sa trhá, bielko sa oddeľuje a výsledok nevyzerá vábne. Existuje však jednoduchý domáci trik, ktorý výrazne uľahčí celý proces: pridajte do vody dva plátky citróna počas varenia.
Citrónová šťava obsahuje kyselinu, ktorá naruší väzbu medzi škrupinou a bielkom. Po uvarení a schladení vajec tak škrupina doslova skĺzne dolu.
Alternatíva: Ak nemáte po ruke citrón, môžete použiť aj dve polievkové lyžice octu. Výsledok je veľmi podobný – kyselina zmäkčí škrupinu a uľahčí jej odstránenie.
Chcete vajcia, ktoré sa šúpu samy? Záleží aj na čerstvosti
Na šúpanie vplýva aj vek vajec. Čerstvé vajcia majú bielko, ktoré pevne prilieha k vnútornej membráne, a preto sa škrupina odstraňuje ťažšie. Naopak, vajcia staré 3 až 5 dní majú bielko, ktoré sa oddeľuje jednoduchšie. Ak teda plánujete pripravovať vajcia natvrdo, siahnite po tých, ktoré ste už niekoľko dní skladovali v chladničke.