Každý má rád palacinky. Aj keď to možno nie je vaše obľúbené jedlo. Dokonca aj ako zarytý jedák mäsa si ich niekedy rád dáte ako dezert. Niet nad domáce, pripravené s obľúbeným ovocím alebo džemom. Ako však zabezpečiť, aby takáto palacinka držala pohromade a nepripálila sa? Vyberte si zaručený recept.
Palacinka alebo bretónske palacinky
Ak sa rozhodnete pripraviť si doma palacinky, otázkou je, či ich pripravíte na slano alebo na sladko. Klasikou slovenskej kuchyne je sladká palacinka zrolovaná s džemom. Francúzska verzia je slaná crêpe, ktorá sa v bretónskej verzii vyrába z pohánkovej múky. Môžete ju naplniť ľubovoľnou zmesou. Výborne sa hodí čerstvý syr, rukola alebo pridané vajce či strúhaný ementál. A táto alternatíva stojí za to, nielenže poteší mlsné jazýčky, ale je aj prirodzene bezlepková.
Francúzska špecialita
Ak hľadáte palacinku, ktorá nie je len dezertom, ale môže slúžiť aj ako hlavné jedlo, nemôžete urobiť chybu. Vďaka svojej náplni môže byť bretónska pochúťka hutná a zároveň veľmi chutná. Na 6 veľkých palaciniek budete potrebovať:
Potrebujete:
100 g pohánkovej múky
1 vajce
300 ml mlieka
štipku soli
40 g masla
Všetko okrem masla zmiešajte v miske, najlepšie metličkou, a nechajte v chladničke aspoň 6 hodín. Predtým, ako začnete smažiť palacinky, rozpustite maslo v hrnci a vmiešajte ho doň. Vďaka tomu bude zmes krásne voňavá a palacinky sa nebudú zbytočne trhať. Na panvicu nalejte približne jednu malú naberačku a dôkladne ju rozotrite po celom dne. Najlepšie je použiť dosku na krájanie, aby ste ju pomohli uhladiť. Na horúci povrch palacinky navrstvite ostatné vybrané prísady, ktoré chcete pridať. Rozklepnite vajce, posypte strúhaným syrom, pridajte niekoľko vetvičiek rukoly a natrhanú šunku. Pred podávaním preložte okraje palacinky do stredu a ozdobte lyžicou čerstvého syra.
Ako nepripáliť palacinku
Ak máte obavy z prípravy palaciniek, pretože sa často trhajú alebo pripália, nezúfajte. Tento problém môžete vyriešiť veľmi jednoducho. Palacinky smažte na oleji, masti alebo vyčistenom masle, ale vyhnite sa bežnému maslu. To má tendenciu prepáliť sa a dodalo by jedlu nepríjemnú chuť. Nepridávajte príliš veľa tuku, radšej ním panvicu vymastite. Ak sa vám palacinky stále trhajú, zvoľte osvedčený trik našich starých mám. Do cesta pridajte dve polievkové lyžice oleja. Môžete použiť aj rozpustené maslo. Palacinky budú úplne dokonalé.
Slovenská tradícia
Ak nie ste fanúšikom zahraničnej kuchyne, pripravte si slovenskú klasiku.
125 g hladkej múky
1 štipka soli
2 vajcia
300 ml mlieka
2 lyžičky oleja alebo rozpusteného masla
Všetky prísady zmiešajte v miske. Ak chcete nadýchanejšie palacinky, preosejte múku. Dajte do chladničky asi na 30 minút. To pomôže uvoľniť lepok a cesto sa bude ľahšie spracovávať. Na rozpálenú, dobre vymastenú panvicu nalejte vždy menšiu naberačku cesta a palacinky smažte z oboch strán dozlatista. Potrite ich obľúbeným džemom alebo čokoládou.