Nekupujte nič, čo by ste mohli ušetriť! Ľahko sa píše, ťažšie sa robí. Banány sú jedným z tých druhov ovocia, ktoré sa v obchode alebo v stánku ľahko pokazia. Jednoducho si ich naberieme hŕbu a potom sa čudujeme, že tak rýchlo strácajú svoju čerstvosť. Ukazuje sa, že existuje pomerne jednoduchý spôsob, ako nimi neplytvať.
Banány sú jedným z našich najobľúbenejších druhov ovocia na Slovensku. Majú mnoho cenných vlastností, ktoré do veľkej miery závisia od stupňa ich zrelosti. Zelené, žlté a prezreté plody sa líšia aj chuťou.
Preto nám všetkým chutia trochu iné banány. Často ich kupujeme nezrelé a zdá sa, že sa dajú dlho skladovať. Stáva sa však, že sa rýchlo pokryjú hnedými škvrnami a stratia svoju čerstvosť. Samozrejme, takéto banány sa dajú použiť na koláče alebo torty. Existuje však spôsob, ako ich udržať pevné až 15 dní.
Skúste trik z internetu
Najjednoduchšie nápady sú najlepšie? V kuchyni to často funguje. Používateľ internetu Dustin Hadley na svojom účte ukázal spôsob, ako banány skladovať dlhšie. Jednoducho ponoril stopky jedného trsu ovocia do vody a nechal ich 12 dní vedľa druhého trsu zbaveného vody.
Ukázalo sa, že banány ponorené do vody boli oveľa čerstvejšie. Boli pokryté hnedými škvrnami a stále dozrievali, ale zostali pevné a tvrdé. Banány ponechané bez vody sa rozpadali. túto metódu sa oplatí vyskúšať, keď kupujete zelené, nezrelé banány. Pri metóde s vodou vydržia v dobrom stave viac ako 15 dní. Použitie potravinovej fólie bude fungovať podobne. Jednoducho ňou zabaľte stonky banánov.
Výber, farba
- Zelené banány sú tvrdé a nie veľmi sladké. Majú najviac škrobu a najmenej cukru a sú vhodné pre chudnúcich a diabetikov. Mierne zelené sú však chutnejšie – sú už sladšie a rozhodne ľahšie stráviteľné.
- Žlté – tieto banány sa považujú za úplne zrelé. Na šupke nemajú žiadne škvrny a sú sladké. Obsahujú sacharidy a vlákninu. Rýchlo dodávajú pocit sýtosti. Odporúčajú sa pre deti a mali by sa jesť aj po infekcii. Skladujte ich na chladnom a tmavom mieste, pretože tak rýchlo nedozrejú.
- Hnedé – čím je banán tmavší, tým je sladší. Dužina je vtedy tiež veľmi mäkká a môže sa použiť namiesto cukru, napr. do koláčov, smoothies, koláčov. Takéto ovocie je mimoriadne ľahko stráviteľné.