Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 10. marec – 16. marec 2025

jedalnicek na chudnutie zadarmo
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chcete schudnúť bez drastických diét, no zároveň jesť chutne a vyvážene? Tento jedálniček na celý týždeň vám pomôže dosiahnuť vaše ciele bez veľkých výdavkov. Nájdete v ňom jednoduché, chutné a nutrične hodnotné jedlá, ktoré vás zasýtia a podporia zdravé chudnutie.

Každé jedlo obsahuje dostatok bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Navyše, pri každom recepte nájdete aj jednoduchý postup na prípravu – takže to zvládnu aj začiatočníci v kuchyni!

Pondelok (10.3.2025)

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou

➡ Do hrnca nalejte 250 ml vody alebo mlieka, pridajte 50 g ovsených vločiek a varte na miernom ohni za stáleho miešania asi 5 minút, kým kaša nezhustne. Pridajte nastrúhané jablko, štipku škorice a lyžičku medu na dochutenie.

Desiata: Biela nesladená activia a hrsť orechov

150 g bieleho jogurtu podávame s 20 g vlašských alebo mandľových orechov.

Obed: Kuracie prsia s pečenou zeleninou a bulgurom

Kuracie prsia (150 g) osolíme, okoreníme čiernym korením a grilovacím korením. Na panvici s kvapkou olivového oleja opekáme z oboch strán, kým nezhnednú (asi 5 minút z každej strany), potom dáme piecť na 180 °C na 20 minút. Zeleninu (papriku, cuketu, cibuľu) nakrájame na kúsky, pokvapkáme olivovým olejom a pridáme k mäsu. Bulgur (50 g) uvaríme v osolenej vode podľa návodu (asi 10 minút).

Olovrant: Cottage cheese s mrkvou

➡ Do 100 g cottage cheese nastrúhame 1 menšiu mrkvu a premiešame.

Večera: Vajcia na tvrdo s celozrnným chlebom a paradajkami

Dve vajcia vložíme do vriacej vody a varíme 10 minút, potom ich schladíme a ošúpeme. Podávame s dvoma plátkami celozrnného chleba a čerstvými paradajkami.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Prečo je dobré dať si pravidelne horkú čokoládu? Telo vám poďakuje

Utorok (11.3.2025)

Raňajky: Tvaroh s medom a orechmi

➡ Do misky dáme 150 g nízkotučného tvarohu, pridáme lyžičku medu a hrsť nasekaných orechov.

Desiata: Jablko a hrsť mandlí

➡ Umyté jablko podávame s 20 g mandlí.

Obed: Losos na pare so zemiakmi a špenátom

Lososa (150 g) osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a vložíme do parného hrnca na 15 minút. Zemiaky (150 g) ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode 15 minút. Špenát (100 g) podusíme na panvici s trochou olivového oleja a cesnakom.

Olovrant: Proteínový koktail

➡ Do mixéra dáme 250 ml mlieka, 1 banán a odmerku proteínového prášku. Mixujeme do hladka.

Večera: Šošovicová polievka

➡ Na oleji osmažíme 1 cibuľu, pridáme 100 g červenej šošovice, zalejeme 500 ml vody a varíme 20 minút. Dochutíme cesnakom a majoránkou.

Streda (12.3.2025)

Raňajky: Celozrnný toast s avokádom a vajíčkom

➡ Celozrnný chlieb opečieme v hriankovači. Rozpučené avokádo (½ ks) natrieme na toast a pridáme na vrch volské oko opečené na kvapke olivového oleja.

Desiata: Grécky jogurt s orieškami

150 g gréckeho jogurtu podávame s 20 g orechov.

Obed: Morčacie mäso s ryžou a dusenou brokolicou

➡ Morčacie mäso (150 g) nakrájame, osolíme a restujeme na kvapke oleja. Pridáme trošku vody a dusíme 15 minút. Ryžu (50 g) uvaríme v osolenej vode. Brokolicu (100 g) nakrájame a krátko sparíme v horúcej vode.

Olovrant: Mrkvové tyčinky s hummusom

➡ Mrkvu nakrájame na pásiky a podávame s 2 lyžicami hummusu.

Večera: Tuniakový šalát s vajíčkom

Tuniaka z konzervy scedíme a zmiešame s nakrájaným vajíčkom natvrdo, šalátovými listami a citrónovou šťavou.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Starí ľudia vedeli, prečo si dávať bobkový list pod vankúš

Štvrtok (13.3.2025)

Raňajky: Banánové lievance z ovsených vločiek

Banán, 1 vajce a 50 g ovsených vločiek zmixujeme na hladké cesto. Pečieme na panvici s kvapkou oleja.

Desiata: Celozrnný chlieb s cottage cheese a reďkovkou

➡ Natrieme 100 g cottage cheese na celozrnný chlieb a pridáme plátky reďkovky.

Obed: Pečené kuracie stehná s pečenou zeleninou

Kuracie stehná (150 g) osolíme, okoreníme a pečieme pri 180 °C 40 minút spolu s mrkvou, paprikou a cesnakom.

Olovrant: Ovocný šalát s bielym jogurtom

➡ Nakrájame jablko, banán a pomaranč, zmiešame s 150 g bieleho jogurtu.

Večera: Cícerová nátierka s celozrnným chlebom

➡ Rozmixujeme 150 g cíceru, lyžicu olivového oleja, citrónovú šťavu a cesnak. Podávame s celozrnným chlebom.

Piatok (14.3.2025)

Raňajky: Ryžová kaša s medom a orechmi

50 g ryže uvaríme vo vode alebo mlieku, kým nezmäkne (cca 15 minút). Pridáme lyžičku medu a posypeme hrsťou nasekaných orechov.

Desiata: Hrsť orechov a kúsok horkej čokolády

20 g orechov podávame s 1 kockou horkej čokolády (min. 70 % kakaa).

Obed: Pečený losos s kuskusom a zeleninou

Lososa (150 g) osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a pečieme pri 180 °C 15 minút. Kuskus (50 g) zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút napučať. Podávame s nakrájanými paradajkami a uhorkou.

Olovrant: Biela nesladená aktivia s ovocím

150 g bieleho jogurtu zmiešame s nakrájaným jablkom alebo hruškou.

Večera: Omeleta so špenátom a celozrnným chlebom

➡ Na panvici s kvapkou oleja opečieme 2 vajcia, pridáme 50 g čerstvého špenátu a zamiešame. Podávame s celozrnným chlebom.

Sobota (15.3.2025)

Raňajky: Tvaroh s orechmi a medom

➡ Do misky dáme 150 g nízkotučného tvarohu, pridáme lyžičku medu a 20 g orechov.

Desiata: Jablko a hrsť mandlí

➡ Umyté jablko podávame s 20 g mandlí.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kedy piť kávu, aby prospela zdraviu? Odborník radí, prečo je toto najlepší čas

Obed: Celozrnné cestoviny s kuracím mäsom a paradajkovou omáčkou

Celozrnné cestoviny (60 g) uvaríme podľa návodu. Na panvici orestujeme 150 g kuracieho mäsa nakrájaného na kúsky. Pridáme 100 ml paradajkovej omáčky, dochutíme bazalkou a dusíme 10 minút. Zmiešame s cestovinami a podávame.

Olovrant: Proteínový koktail

➡ Do mixéra dáme 250 ml mlieka, 1 banán a odmerku proteínového prášku. Mixujeme do hladka.

Večera: Pečená zelenina s feta syrom

Cuketu, papriku a mrkvu nakrájame na kúsky, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme pri 180 °C 25 minút. Po upečení posypeme rozdrobeným feta syrom.

Nedeľa (16.3.2025)

Raňajky: Ovsená kaša s banánom a škoricou

➡ Do hrnca nalejeme 250 ml vody alebo mlieka, pridáme 50 g ovsených vločiek a varíme na miernom ohni asi 5 minút, kým nezhustne. Primiešame nakrájaný banán a štipku škorice.

Desiata: Jogurt s ovsenými vločkami

➡ Do 150 g bieleho jogurtu pridáme 2 lyžice ovsených vločiek a necháme 5 minút odstáť.

Obed: Hovädzie mäso na prírodno so zemiakmi a dusenou kapustou

Hovädzie mäso (150 g) naklepeme, osolíme a opekáme na panvici s kvapkou oleja. Potom podlejeme trochou vody a dusíme 40 minút. Zemiaky (150 g) uvaríme v šupke a kapustu (100 g) podusíme na kvapke oleja s rascou.

Olovrant: Cottage cheese s mrkvou

100 g cottage cheese zmiešame s nastrúhanou mrkvou a štipkou soli.

Večera: Cícerový šalát so zeleninou

Cícer z konzervy (150 g) scedíme, zmiešame s nakrájanou uhorkou, paprikou a paradajkami. Dochutíme olivovým olejom a citrónovou šťavou.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *