Týždenný zdravý jedálniček na chudnutie: 27. január – 2. február 2025

zdrave jedlo
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Hľadáte jednoduchý, zdravý a cenovo dostupný jedálniček, ktorý vám pomôže schudnúť? Tento plán je navrhnutý tak, aby bol vyvážený, chutný a vhodný aj pre začiatočníkov v kuchyni. Pridajte k tomu pravidelný pohyb a dostatočný pitný režim (minimálne 2 litre vody denne) a výsledky sa dostavia.

Pondelok

Raňajky: Ovsená kaša s banánom a orechmi

  • Príprava: Zmiešajte 50 g ovsených vločiek s 200 ml vody alebo mlieka (môže byť aj rastlinné). Varte na miernom ohni, kým kaša nezhustne. Pridajte na plátky nakrájaný banán a pár vlašských orechov.

Desiata: Jablko s lyžičkou arašidového masla

  • Jednoducho nakrájajte jablko na mesiačiky a pridajte lyžičku kvalitného 100% arašidového masla.

Obed: Kuracie prsia s batátovým pyré a dusenou zeleninou

  • Príprava: Kuracie prsia osolte, okoreňte a opečte na panvici s kvapkou olivového oleja. Batáty ošúpte, uvarte v osolenej vode a rozmixujte s trochou olivového oleja. Ako prílohu pridajte dusenú brokolicu alebo mrkvu.

Olovrant: Biele jogurty s chia semienkami

  • Do nízkotučného jogurtu pridajte lyžičku chia semienok a nechajte ich chvíľu napučať.

Večera: Tuniakový šalát s vajíčkom

  • Príprava: Zmiešajte konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave s natvrdo uvareným vajíčkom, zeleným šalátom, cherry paradajkami a trochou citrónovej šťavy.

Utorok

Raňajky: Celozrnný chlieb s avokádom a vajíčkom

  • Príprava: Na krajček celozrnného chleba natrite polovicu avokáda a pridajte natvrdo uvarené vajíčko nakrájané na plátky.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Má menej tuku ako kuracie mäso. Jeden z najzdravších druhov mäsa

Desiata: Hrsť mandlí a mandarínka

  • Kombinácia zdravých tukov a vitamínov vás zasýti na celé dopoludnie.

Obed: Zeleninová polievka a quinoa s kuracím mäsom

  • Príprava: Na polievku opražte cibuľu, pridajte mrkvu, zeler, petržlen, podlejte vývarom a varte do mäkka. Ako druhé jedlo pripravte quinou podľa návodu a podávajte ju s grilovaným kuracím mäsom a zeleninou.

Olovrant: Tvaroh s čučoriedkami

  • Zmiešajte nízkotučný tvaroh s hrsťou čerstvých alebo mrazených čučoriedok.

Večera: Grécky šalát

  • Príprava: Zmiešajte nakrájanú uhorku, paradajky, papriku, červenú cibuľu, trochu syra feta a pridajte olivový olej a oregano.

Streda

Raňajky: Smoothie zo špenátu, banánu a mandľového mlieka

  • Príprava: Do mixéra dajte hrsť špenátu, jeden banán, 200 ml mandľového mlieka a mixujte, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.

Desiata: Mrkvové tyčinky s hummusom

  • Nakrájajte mrkvu na prúžky a podávajte s hummusom, ktorý kúpite alebo pripravíte doma z cíceru, citrónovej šťavy a sezamovej pasty.

Obed: Ryža natural s duseným lososom a špargľou

  • Príprava: Uvarte natural ryžu. Lososa osolte, pokvapkajte citrónom a ugrilujte na panvici. Ako prílohu poduste špargľu na olivovom oleji.

Olovrant: Nízkotučný kefír

  • Skvelý zdroj probiotík, ktorý podporí trávenie.

Večera: Pečená zelenina s cícerom

  • Príprava: Na plech dajte na kocky nakrájanú cuketu, papriku, baklažán a konzervovaný cícer. Pokvapkajte olivovým olejom, pridajte bylinky a pečte na 180 °C cca 25 minút.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Má menej tuku ako kuracie mäso. Jeden z najzdravších druhov mäsa

Štvrtok

Raňajky: Jogurtová miska s ovocím a granolou

  • Príprava: Do bieleho jogurtu pridajte nakrájané ovocie (napríklad kivi a jahody) a posypte granolou.

Desiata: Hrsť orechov

  • Vyberte si vlašské orechy, mandle alebo kešu – zaberajú len pár sekúnd na prípravu.

Obed: Celozrnný bulgur so šošovicovým kari

  • Príprava: Uvarte bulgur podľa návodu. Na panvici osmažte cibuľu, pridajte šošovicu, paradajkový pretlak, kari korenie a varte do mäkka.

Olovrant: Nakrájaná uhorka s cottage syrom

  • Uhorku nakrájajte na kolieska a podávajte s nízkotučným cottage syrom.

Večera: Vajíčková omeleta s hlávkovým šalátom

  • Príprava: Vajíčka vyšľahajte, pridajte nakrájané bylinky a opečte na nepriľnavej panvici. Podávajte s čerstvým šalátom a citrónovým dressingom.

Piatok

Raňajky: Tvarohová nátierka s reďkovkami na celozrnnom chlebe

  • Príprava: Tvaroh zmiešajte s nasekanou pažítkou a na natretý chlieb pridajte kolieska reďkovky.

Desiata: Banán

  • Jednoduchá a rýchla desiata, plná energie.

Obed: Zemiakové pyré s pečeným morčacím mäsom a kyslou kapustou

  • Príprava: Zemiaky uvarte, roztlačte a pridajte trochu mlieka. Morčacie mäso pečte v rúre na 180 °C asi 30 minút. Ako prílohu podávajte kyslú kapustu.

Olovrant: Pomaranč

  • Ľahký zdroj vitamínu C.

Večera: Grilované tofu so zeleninou

  • Príprava: Tofu nakrájajte na plátky, okoreňte a ugrilujte. Podávajte s čerstvou zeleninou.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Má menej tuku ako kuracie mäso. Jeden z najzdravších druhov mäsa

Sobota

Raňajky: Domáce palacinky z ovsených vločiek

  • Príprava: Zmiešajte 2 vajíčka, 50 g ovsených vločiek a trochu mlieka. Opečte na panvici a podávajte s nízkotučným jogurtom a ovocím.

Desiata: Sušené ovocie a orechy

  • Vyberte si malé množstvo sušených brusníc alebo hrozienok spolu s mandľami.

Obed: Pečené kuracie stehno s ryžou a zeleninou

  • Príprava: Kuracie stehno okoreňte, pečte v rúre na 180 °C asi 40 minút. Ako prílohu podávajte ryžu a dusenú mrkvu so zeleným hráškom.

Olovrant: Biely jogurt s ľanovými semienkami

  • Jednoduchý zdroj bielkovín a zdravých tukov.

Večera: Zeleninový wrap s kuracím mäsom

  • Príprava: Celozrnnú tortillu naplňte grilovaným kuracím mäsom, špenátom, paradajkami a ľahkým jogurtovým dressingom.

Nedeľa

Raňajky: Smoothie miska s ovocím a ovsenými vločkami

  • Príprava: Rozmixujte banán, jahody a mandľové mlieko, nalejte do misky a pridajte ovsené vločky.

Desiata: Hrsť mandlí a kúsok horkej čokolády (70+%)

  • Skvelá kombinácia na malú desiatu.

Obed: Celozrnný kuskus s grilovaným lososom a zeleninou

  • Príprava: Uvarte kuskus podľa návodu, grilujte lososa a podávajte so zeleninovou zmesou.

Olovrant: Tvaroh s medom a škoricou

  • Zmiešajte nízkotučný tvaroh s trochou medu a škorice pre sladkú chuť.

Večera: Šalát s pečenou cviklou a kozím syrom

  • Príprava: Cviklu upečte v alobale, nakrájajte na kocky a pridajte ku listovému šalátu s kozím syrom a orechmi.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *