Týždenný zdravý jedálniček na chudnutie: 30. december – 5. január 2025

jedlo jedalnicek
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Hľadáte spôsob, ako zhodiť nadbytočné kilogramy a zároveň jesť chutne a zdravo? Tento jedálniček je zostavený tak, aby bol jednoduchý na prípravu, šetrný k vašej peňaženke a podporil vaše ciele v oblasti zdravého životného štýlu. Nasledujúce jedlá sú plné živín, ktoré vám dodajú energiu a podporia spaľovanie tukov.

Pondelok, 30. december 2024

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou

  • Príprava: 50 g ovsených vločiek zalejte 200 ml horúcej vody alebo mlieka, nechajte napučať. Pridajte nastrúhané jablko, štipku škorice a lyžičku medu.

Desiata: Grécky jogurt s orieškami

  • Príprava: 150 g nízkotučného gréckeho jogurtu posypte 10 g nasekaných vlašských orechov.

Obed: Kuracie prsia so zeleninou na pare

  • Príprava: 100 g kuracích pŕs osolte, okoreňte a uvarte na pare. Ako prílohu pripravte 200 g mixu brokolice, mrkvy a cukety.

Olovrant: Ryžový chlebík s avokádom

  • Príprava: Na dva ryžové chlebíky natrite polovicu zrelého avokáda, pridajte štipku soli a citrónovú šťavu.

Večera: Tuniakový šalát

  • Príprava: Zmiešajte 80 g tuniaka vo vlastnej šťave, 1 nasekanú uhorku, 1 paradajku a hrsť listovej zeleniny. Pokvapkajte olivovým olejom.

Utorok, 31. december 2024

Raňajky: Celozrnný toast s vajíčkom

  • Príprava: Na celozrnný toast dajte 1 natvrdo uvarené vajíčko nakrájané na plátky. Posypte soľou a čiernym korením.

Desiata: Hrsť mandlí

  • Príprava: Jednoducho si pripravte 30 g prírodných nesolených mandlí.

Obed: Pečený losos s batatmi

  • Príprava: 100 g lososa osoľte, okoreňte a upečte v rúre na 180 °C 20 minút. Ako prílohu podávajte 150 g pečených batatov pokvapkaných olivovým olejom.

Olovrant: Mrkvové tyčinky s hummusom

  • Príprava: Nakrájajte 2 mrkvy na tyčinky a podávajte s 50 g hummusu.

Večera: Zeleninová polievka

  • Príprava: Uvarte polievku z mrkvy, zeleru, petržlenu a šošovice. Dochutíme soľou, cesnakom a troškou olivového oleja.

Streda, 1. január 2025

Raňajky: Smoothie z lesného ovocia

  • Príprava: Zmiešajte 100 g mrazeného lesného ovocia, 1 banán a 200 ml rastlinného mlieka. Mixujte dohladka.

Desiata: Plátok jablka s arašidovým maslom

  • Príprava: Nakrájajte jablko na plátky a potrite 1 lyžičkou arašidového masla.

Obed: Cícerové kari s ryžou

  • Príprava: Na panvici osmažte cibuľu, pridajte konzervu cíceru, 100 ml kokosového mlieka, kari korenie a poduste. Podávajte s 50 g uvarenej ryže.

Olovrant: Kefír

  • Príprava: Vypite 200 ml kefíru.

Večera: Šalát s pečeným tofu

  • Príprava: 100 g tofu nakrájajte na kocky, dochuťte soľou, čiernym korením a upečte v rúre. Zmiešajte s rukolou, paradajkami a paprikou.

Štvrtok, 2. január 2025

Raňajky: Ovsené vločky s banánom

  • Príprava: Zalejte 50 g vločiek 200 ml horúceho mlieka. Pridajte nakrájaný banán a štipku škorice.

Desiata: Hrsť slnečnicových semienok

  • Príprava: Jednoducho si pripravte 30 g slnečnicových semienok.

Obed: Morčacie mäso s pohánkou

  • Príprava: 100 g morčacieho mäsa opečte na olivovom oleji. Ako prílohu podávajte 50 g varenej pohánky a dusený špenát.

Olovrant: Jogurt s čučoriedkami

  • Príprava: Do 150 g nízkotučného jogurtu pridajte 50 g čučoriedok.

Večera: Omeleta so špenátom

  • Príprava: Z 2 vajec pripravte omeletu. Pridajte hrsť čerstvého špenátu a dochuťte soľou.

Piatok, 3. január 2025

Raňajky: Tvaroh s medom a orechmi

  • Príprava: 150 g nízkotučného tvarohu zmiešajte s lyžičkou medu a posypte 10 g orechov.

Desiata: Čerstvá uhorka

  • Príprava: Nakrájajte uhorku na kolieska a dochuťte štipkou soli.

Obed: Hovädzí guláš s celozrnným chlebom

  • Príprava: Na olivovom oleji osmažte cibuľu, pridajte 100 g chudého hovädzieho mäsa, červenú papriku, rajčinový pretlak a dusíme do mäkka. Podávajte s celozrnným chlebom.

Olovrant: Plátok papriky so syrom cottage

  • Príprava: Nakrájajte papriku na polovicu a naplňte ju 50 g cottage syra.

Večera: Brokolicový krém

  • Príprava: Rozmixujte uvarenú brokolicu s cesnakom, trochou vývaru a smotany na varenie. Dochutíme soľou a korením.

Sobota, 4. január 2025

Raňajky: Ražný chlieb s tvarohovou nátierkou

  • Príprava: Zmiešajte 100 g tvarohu s nasekanou pažítkou a natrite na 2 krajce ražného chleba.

Desiata: Ovocný šalát

  • Príprava: Nakrájajte pomaranč, jablko a hrozno. Zmiešajte a podávajte.

Obed: Kurací vývar s celozrnnými rezancami

  • Príprava: Pripravte kurací vývar s mrkvou, zelerom a petržlenom. Pridajte celozrnné rezance.

Olovrant: Hrsť tekvicových semienok

  • Príprava: Konzumujte 30 g tekvicových semienok.

Večera: Pečená cuketa so syrom

  • Príprava: Cuketu nakrájajte na kolieska, posypte strúhaným syrom a upečte.

Nedeľa, 5. január 2025

Raňajky: Smoothie bowl

  • Príprava: Rozmixujte 1 banán, 100 g lesného ovocia a 100 ml rastlinného mlieka. Ozdobte ovsenými vločkami a kokosom.

Desiata: Plátok celozrnného chleba s avokádovou pastou

  • Príprava: Avokádo rozmixujte s cesnakom a citrónovou šťavou a natrite na chlieb.

Obed: Zapečené zemiaky s brokolicou

  • Príprava: Nakrájajte zemiaky a brokolicu, uložte do zapekacej misy, pridajte syr a pečte 30 minút.

Olovrant: Kefír s ľanovými semienkami

  • Príprava: Do 200 ml kefíru primiešajte lyžičku mletých ľanových semienok.

Večera: Šalát s vajíčkom

  • Príprava: Zmiešajte šalátové listy, paradajky, uhorku a 2 uvarené vajcia. Dochutíme olivovým olejom.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *