Ukrajinka prezradila, ako lepšie variť zemiaky. Väčšina Slovákov to robila zle

ukrainian dill potatoes 2652561 1920

Myslíte si, že varenie zemiakov je hračka? Možno budete prekvapení, aké zaujímavé a užitočné informácie o správnej príprave jedla sú dnes k dispozícii v kulinárskom umení. Pripomeňme si niekoľko zaujímavých faktov, ktoré ste o varení zemiakov možno nepočuli.

Pridávanie mrkvy k zemiakom

Keď sa zemiaky varia príliš dlho, strácajú väčšinu vitamínov. Naše babičky už dávno objavili trik, ako zemiaky týmito prospešnými látkami opäť obohatiť. Stačí do zemiakov pridať mrkvu. Mrkva dokáže ochrániť vitamín C obsiahnutý v zemiakoch a navyše pridá cennú látku – betakarotén. Preto do hrnca so zemiakmi pridajte celú ošúpanú mrkvu. Po uvarení, scedení a vychladnutí ju môžete pokojne konzumovať. Je zdravá a chutná.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Jediná zmena a vaše účty za kúrenie budú nižšie. Nebuďte hlúpi a urobte to hneď

Zemiaky do mikrovlnnej rúry

Vedeli ste, že zemiaky môžete s pokojným svedomím pripravovať v mikrovlnnej rúre? Zemiaky ošúpte, nakrájajte a vložte do misky. Pridajte trochu vody a štipku soli. Misku zakryte plastovým vekom s otvormi a vložte ju do mikrovlnnej rúry. Mikrovlnnú rúru nastavte na vysoký výkon a nechajte variť približne 5 minút. Potom skontrolujte, či sú zemiaky hotové. Ak nie, nechajte ich variť ďalších 5 minút. Nakoniec ich sceďte a nechajte vychladnúť. Výber je na vás!

Zemiaky na pomalé varenie

Jedným z relatívne nových kuchynských pomocníkov je pomalý hrniec. Okrem vývarov, omáčok a tuhšieho mäsa v ňom môžete pripraviť aj zemiaky. Ošúpte ich, nakrájajte na menšie kúsky, vložte do pomalého hrnca a zalejte trochou vody alebo vývaru. Pomalý hrniec nastavte na nižšiu teplotu a zemiaky nechajte variť 6 až 8 hodín. Nakoniec ich sceďte a nechajte vychladnúť. Prečo variť zemiaky v pomalom hrnci? Budú mäkšie ako čokoľvek iné z pomalého hrnca.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Máte medzi zubami takéto čierne trojuholníky? Zubár vysvetlil, čo to je

Ako okoreniť zemiaky?

Ak zemiaky varíte v oleji, stratia takmer všetky živiny. Ak ich varíte bez šupky, stratia len malé množstvo živín. Preto skúste zemiaky obohatiť o prísady, ktoré im dodajú chuť aj vitamíny. Medzi výživné prísady patrí cesnak, parmezán, rozmarín, pažítka, vajcia, paradajky alebo ocot. Zemiaky môžete podávať aj s brokolicou alebo inou zeleninou, ktorá im dodá nový rozmer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *