Nikto nechce plytvať jedlom a niekedy je ho jednoducho priveľa. Preto sa oplatí vedieť, ako konzervovať vajcia. Takto vydržia od niekoľkých mesiacov až po rok.
Spôsob, akým vajcia skladujete, môže výrazne predĺžiť ich čerstvosť. Pomocou jednoduchých trikov môžete dosiahnuť, aby boli vhodné na konzumáciu až ďalší rok namiesto niekoľkých dní! Taký je účinok konzervovania vajec.
Ako dlho sa dajú vajcia skladovať?
Vajcia sa najlepšie skladujú pri teplote nižšej ako 20 °C. Doma je najbezpečnejšie uložiť ich do chladničky. Nezabudnite však, že by mali byť v samostatnej zásuvke alebo nádobe, aby nepreberali pach iných výrobkov. Takto môžete skladovať vidiecke vajcia až 14 dní. V prípade vajec z obchodu by ste mali dodržiavať dátum spotreby uvedený na obale.
Aký je najlepší spôsob uchovávania vajec?
Čerstvosť vajec sa dá predĺžiť až na niekoľko mesiacov alebo dokonca na rok, a to aj vtedy, ak ich skladujete pri izbovej teplote. Jednoduchý spôsob konzervovania vajec je umiestniť ich do vedra s 1 litrom destilovanej vody s pridaním 1 polievkovej lyžice nakladanej limetkovej šťavy. Tento trik udrží vajcia čerstvé aj po niekoľkých mesiacoch. Dôležité je, že voda s limetkovou šťavou nemení ich chuť. Pri dlhšom skladovaní si môžete všimnúť len to, že biele škrupiny vajec mierne zmenia farbu.
Ako vyzerá konzervovanie vajec v soli?
Alternatívou k destilovanej vode a nakladanej limetkovej šťave je použitie soli. Vezmite si veľký pohár (napr. 5 litrov) a na dno nasypte soľ (je to na ochranu vajec pred kontaktom so sklom). Vajíčka rozložte na soľ tak, aby užší koniec vždy smeroval nadol. Potom ich zakryte ďalšou vrstvou soli. Vajíčka sa nesmú dotýkať navzájom ani skla. Dodržiavajte tieto pravidlá a ukladajte ďalšie vrstvy, kým vám nedôjdu vajíčka alebo miesto v pohári. Nádobu odložte na tmavé a chladné miesto. Označte ju dátumom, kedy ste ju naplnili, a počtom vajec (aktualizujte ho, keď vyberiete ďalšie vajcia). Takto môžete vajcia skladovať až 12 mesiacov.
Môžete vajcia zamraziť?
Mrazenie vajec je tiež dobrý spôsob, ako ich skladovať dlhšie obdobie. Dôležité je, že zmrazovať môžete len surové vajcia bez škrupín (aj po oddelení žĺtkov a bielkov). Ak chcete zmraziť celé vajcia, rozbite ich a zmiešajte bielka so žĺtkami. Potom ich nalejte do zásobníkov na kocky ľadu. To isté môžete urobiť s oddelenými žĺtkami a bielkami. Bielka zmrazte bez akejkoľvek špeciálnej prípravy. Žĺtky rozmiešajte a ochuťte 1/2 čajovej lyžičky soli alebo cukru (podľa toho, do akých pokrmov ich neskôr použijete), aby neztuhli. Takto vajcia vydržia až 12 mesiacov.