Vajcia sú základnou zložkou väčšiny kuchýň. Ak nedodržiavame vegánsku diétu, pravdepodobne ich veľmi často používame pri pečení koláčov alebo na chutné raňajky. Preto sa tento jednoduchý trik bude hodiť každému z nás – stojí za to si ho zapamätať!
Každý, kto ich používa na varenie, vie, akým hrozným sklamaním sú pokazené vajcia. Najmä ak patríme k tým ľuďom, ktorí ich namiesto do samostatnej misky rozklepnú rovno do vopred pripravených surovín. Týmto ľuďom bude veľmi užitočný tento jednoduchý trik, vďaka ktorému môžete skontrolovať, či je vajce čerstvé bez toho, aby ste ho rozbili.
Ako skontrolovať, či sú vajcia čerstvé?
Ak chceme skontrolovať, či sú naše vajcia čerstvé, stačí použiť tento jeden jednoduchý trik. Vajíčko kvôli nemu nemusíme rozbíjať, takže ak sa ukáže, že je pokazené, nemáme problém s neporiadkom. Test vody nám umožní vyhnúť sa tomu. Jeho vykonanie je triviálne jednoduché.
Ak chceme skontrolovať, či sú naše vajcia čerstvé, môžeme vykonať veľmi jednoduchý test. Pomaly a opatrne položme vajce vodorovne na dno misky s vodou. Ak sa otočí do vzpriamenej polohy a vystúpi na hladinu – potom je vajce určite staré. Aj mierne stúpanie môže naznačovať jeho pochybnú čerstvosť.
Ako skontrolovať čerstvosť vajec?
Tak, že si vajcia prezriete. Je to veľmi jednoduchý spôsob. Jednoducho umiestnite vajce na zdroj svetla v tmavšej miestnosti (napríklad pred baterku) a pozorne sa naň pozrite. Čerstvé vajcia obsahujú málo vzduchu a majú sotva viditeľný žĺtok. Ak je žĺtok tmavý a fľakatý, znamená to, že je už pokazené.
Test na tanieri a čuchom. Ak chcete skontrolovať, či je mierne rozbité vajce ešte jedlé, najlepšie je rozbiť ho na tanieri. Nemalo by sa príliš roztekať, ak áno – radšej ho už nejedzme.