- 23 augusta, 2023
- Zatiaľ bez komentára
- 4minúty čítania
V hamburgeroch zistili prítomnosť ľudských vlasov, nechtov či kože. Slováci to milujú
Štúdia 258 hamburgerov v USA zistila neočakávané ďalšie prísady – a ich nedostatok
Keď si zákazník objedná hamburger v sieti rýchleho občerstvenia, možno sa už zmieril s tým, že je veľmi malá pravdepodobnosť, že sa pod paradajkou skrýva konské mäso.
Ale prídavok potkaních a ľudských DNA by sa mohol prehltnúť ťažšie.
Nová štúdia americkej spoločnosti Clear Labs, ktorá sa zaoberá testovaním potravín, odhalila na vzorke 258 hamburgerov dva prípady mäsa vo vegetariánskych výrobkoch, tri hamburgery s DNA potkanov a jeden prípad ľudskej DNA.
„Najpravdepodobnejšou príčinou sú vlasy, koža alebo nechty, ktoré boli náhodne primiešané počas výrobného procesu,“ uvádza sa v správe s odkazom na ľudskú DNA.
„Mnohí spotrebitelia nevedia, že niektoré množstvá ľudskej a potkaních DNA môžu byť v prijateľnom regulačnom rozmedzí,“ dodáva sa v správe.
Zistilo sa v nej tiež, že v normách bezpečnosti a kvality potravín existujú „medzery“, ale celkovo hovädzie odvetvie „profituje z prísnej regulácie a agresívnych požiadaviek na testovanie“.
Väčšie znepokojenie ako „nepríjemné“ zistenia DNA vyvolala skutočnosť, že takmer štvrtina vegetariánskych hamburgerov má iné zložky, ako sú uvedené na etikete. Dva vegetariánske hamburgery obsahovali hovädzie mäso a jeden burger s čiernou fazuľou neobsahoval čiernu fazuľu.
Hoci je nepravdepodobné, že by si Američania na grile pomýlili bizóna s mletými jahňacími plackami, zdá sa, že burgerový priemysel sa tejto chyby dopúšťa. Približne 6 % hamburgerov nahrádzalo jeden výrobok druhým. Častým zistením bolo, že do mäsových hamburgerov sa nečakane pridávalo kuracie alebo morčacie mäso.
Ďalším problémom je, že 4,3 percenta hamburgerov obsahovalo patogénnu DNA, ktorá môže spôsobiť prepuknutie epidémie a otravu jedlom.
Niektoré patogény, ktoré sa vo výrobkoch našli, môžu spôsobiť príznaky podobné tuberkulóze, gastroenteritídu, ochorenia z potravín a E. coli.
V správe sa uvádza, že patogény v štyroch vegetariánskych hamburgeroch, ktoré sa považujú za kategóriu s nízkym rizikom otravy potravinami, boli „znepokojujúce“.
Odhliadnuc od zmiešaného mäsa, možných ochorení a potkanov, pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť, stojí za zmienku, že 12 hamburgerov v štúdii obsahovalo najmenej o 100 kalórií viac, ako bolo uvedené na etikete.