Česi sú známi svojou láskou k pivu a knedliam, ale teraz môžu pridať ďalšiu špecialitu – hmyzí burger. V prepočte na obyvateľa totiž zjedia najviac jedlého hmyzu v Európe a Brno sa rozhodlo posunúť túto lásku k hmyzu ešte ďalej.
V januári tohto roku Európska únia povolila používanie štyroch druhov hmyzu a lariev v potravinách a Brno sa rozhodlo ísť ešte ďalej. Adam Dostál, autor hmyzieho burgeru, sa pochválil: „Sme prví v Českej republike a dokonca jedni z prvých v Európe. Tento burger je jedinečný tým, že obsahuje 30 % podiel múčnych červov. Je v ňom veľa vitamínov a minerálov.“
Reportér TV Nova Michal Borovský sa rozhodol hmyzí burger ochutnať a bol príjemne prekvapený. „Hamburger je výborný a ja osobne by som nepoznal, z čoho je vyrobený,“ povedal.
Hmyzie výrobky predávané v českých supermarketoch a obchodoch zatiaľ nemusia byť špeciálne označené, ale napríklad v Maďarsku už existuje povinnosť informovať spotrebiteľov o prítomnosti hmyzích výrobkov.