Keď je horúco, zvyčajne nemáme chuť do jedla, ale niečo jesť musíme. Nanešťastie, náš výber potravín niekedy horúčavy ešte zhoršuje. Navrhujeme, čo jesť a čo nejesť v horúcom počasí.
Horúčava sa valí z neba, takže nemáte chuť na jedlo, ale nakoniec niečo zjesť musíte. Čo si vyberiete? Rozhodnete sa pre rovnaké jedlá ako v iné dni, keď nie je tak horúco? Hneď vás upozorňujeme, že to nemusí byť najlepší nápad. Nevhodné jedlo ešte viac zhorší horúčavy. Na druhej strane, ak si vyberiete správne, nielenže situáciu nezhoršíte, ale ešte sa vám aj uľaví.
Prečo je strava v horúčavách taká dôležitá?
Správna strava je kľúčom k tomu, aby ste zostali zdraví a zároveň sa cítili dobre. Svoje jedlá sa oplatí vyberať podľa zmeny ročných období a príchodu sezónneho ovocia a zeleniny. To však nie je všetko. Keď teplota prekročí 30 stupňov Celzia, mali by ste venovať osobitnú pozornosť tomu, čo vám pristane na tanieri. Samozrejme, základom je správna hydratácia, ale voda nie je to jediné, čo potrebujete. Hoci je nepravdepodobné, že by ste počas horúcich dní chceli jesť, musíte svojmu telu dodať potrebné živiny. Ak si zvolíte správnu stravu, jedlo vám pomôže lepšie sa vyrovnať s horúčavou, ktorá sa na vás valí z neba. Preto je veľmi dôležité vedieť, čo jesť a čo nie v horúcom počasí.
Čo nejesť (nielen) v horúcom počasí?
Počas letných horúčav by ste sa mali vzdať všetkých ťažko stráviteľných potravín. Zoznam otvárame potravinami, na ktoré by ste si mali dávať pozor aj na dennej báze. Jedlá z rýchleho občerstvenia (t. j. hamburgery, hranolky, kebab atď.) nikdy nie sú tou najzdravšou voľbou, ale v horúcich dňoch môžu byť pre váš organizmus obzvlášť škodlivé. To všetko preto, že obsahujú veľa jednoduchých cukrov a telo spotrebuje veľa energie na ich strávenie. Počas tohto procesu sa zvyšuje vaša telesná teplota. Nie je dobrý nápad jesť slané občerstvenie. Nadbytok soli môže viesť k dehydratácii, čo je v horúcom počasí veľmi nebezpečné. Podobný účinok má aj nadbytok cukru, preto je lepšie vzdať sa sladkostí. Čokoláda alebo koláč zjedené v horúcom počasí môžu tiež spôsobiť ospalosť, podráždenosť alebo problémy so sústredením.
Čo ešte nejesť a nepiť v horúcom počasí?
Zoznam potravín, ktorým je lepšie sa v horúcom počasí vyhnúť, zahŕňa aj niekoľko ďalších položiek. Niektoré z nich sa môžu zdať prekvapivé, ale skutočne nie sú pre činnosť nášho organizmu počas takýchto vysokých teplôt najlepšie.
Počas horúčav by ste nemali jesť celozrnné výrobky. Zaujíma vás, ako je to možné? Samozrejme, na dennej báze sú veľmi zdravé, pretože obsahujú veľa vlákniny. Keď je však horúce počasie, táto obrovská výhoda celozrnných výrobkov sa mení na nevýhodu. Trávenie vlákniny si vyžaduje, aby telo vynaložilo veľa energie, čo je spojené so zvýšením telesnej teploty. Okrem toho si vstrebávanie živín z obilnín vyžaduje veľkú spotrebu vody.
V horúcom počasí je lepšie byť s mäsom opatrný. Vzhľadom na vysoký obsah bielkovín je trávenie mäsa pre organizmus pomerne náročné, čo súvisí (ako sme už spomenuli) so zvýšením teploty. Nemusíte sa úplne vzdať mäsa, ale radšej si vyberte hydinu a vo varenej alebo dusenej forme.
Myslíte si, že zmrzlina prináša v horúcom počasí ochladenie? Nie je to celkom pravda. Ochladzujúci účinok pocítite len asi 15 minút. Potom, keď vaše telo začne tráviť zmrzlinu (ktorá obsahuje veľa tuku a cukru), vaša telesná teplota stúpne. Okrem toho všetky mrazené potraviny a nápoje majú zlý vplyv na žalúdok.
V horúcom počasí musíte veľa piť, ale káva, čaj, kola a energetické nápoje nie sú najlepšou voľbou. Majú močopudný účinok a tiež vyplavujú z tela horčík a draslík.
V horúcom počasí by ste sa mali vyhýbať aj alkoholu (dokonca aj nízkoalkoholickému pivu). Pri konzumácii nápojov s obsahom alkoholu sa vaše cievy rozširujú. Rovnaký účinok má aj slnečné svetlo. Pitie alkoholu v horúcom počasí je jednoduchou cestou k poruchám srdcového rytmu.
Čo by ste mali jesť v horúcom počasí?
Už viete, čo v horúcom počasí nejesť, takže je čas odhaliť, aké jedlá sú v horúcich dňoch najlepšie. Vyberajte si všetko, čo je ľahko stráviteľné – ovocie a zeleninu vo všetkých podobách – v šalátoch, šťavách a iných jedlách. Vyberajte si predovšetkým ovocie a zeleninu, ktoré obsahujú veľa vody, napr. paradajky, uhorky, melón, melóny, ananás, jablká. Je dobré inšpirovať sa stravou v južných krajinách, kde je teplo oveľa častejšie ako u nás. Obľúbené sú tam studené polievky, napríklad gazpacho. Dobrou voľbou bude aj známejšia litovská chladnička. Ak však máte radi pikantné jedlá, môžete vyskúšať patent používaný napríklad v Indii a pridať intenzívne, hrejivé korenie všade, kde sa dá. Nie pre každého je však účinný, pretože pridávanie ostrého korenia do jedla spôsobuje zvýšené potenie. Je však dôležité si uvedomiť, že ide o prirodzenú reakciu tela, ktorá ho chráni pred prehriatím. Okrem toho kapsaicín, ktorý sa okrem iného nachádza v pálivej paprike alebo kajenskom korení, je zodpovedný za stimuláciu oblasti v mozgu zodpovednej za ochladzovanie tela.