Vajcia potrite olejom. Túto metódu používajú už dávno v Nemecku

vajcia

Vajcia sú neodmysliteľnou súčasťou takmer každej svetovej kuchyne a zdravej výživy. V primeranom množstve sú pre náš organizmus veľmi prospešné, najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín, ale aj vitamínov a minerálov. Ako ich čo najlepšie skladovať a čo ste o vajciach nevedeli? Prečítajte si.

Ako skladovať vajcia v chladničke?

Vajíčka nechajte v pôvodnom kartóne, ktorý umiestnite na bežnú policu v chladničke. Hoci nás výrobcovia chladničiek lákajú na roztomilé plastové držiaky na vajíčka, aby sme ich mohli uložiť do dverí, vajíčkam to veľmi neprospieva. V dverách sa totiž pomerne často mení teplota v dôsledku otvárania dverí, zatiaľ čo vo vnútri chladničky na polici zostáva teplota stabilná. Kartón chráni vajcia pred pachmi a príchuťami iných potravín, ako aj pred stratou vlhkosti. Ak potrebujete uchovať buď len žĺtok, alebo len bielok, uzavrite ich do nádoby.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Najlepšie hnojivo pre vaše jahody. Máte to každý v kuchyni

Ako dlho vydržia vajcia v chladničke?

Celé vajcia v škrupine vydržia v chladničke 4 – 5 týždňov od dátumu balenia, ktorý je uvedený na obale. Surové bielky vydržia 4 dni, žĺtky 2 dni. Neolúpané vajcia uvarené natvrdo vydržia týždeň, olúpané vajcia vydržia jeden deň.

Ako predĺžiť trvanlivosť vajec? Riešením je olej

Olej vytvára na škrupine ochrannú vrstvu, ktorá udrží vajcia čerstvé a nepoškodené ešte dlhšie. Navyše ide o veľmi jednoduchý postup, takže určite stojí za to ho vyskúšať. Do malej misky nalejte trochu oleja a vajíčka, ktoré necháte v pôvodnom obale, ním potrite.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Majitelia áut si pred letom dávajú uterák na prístrojovú dosku. Zvyšuje to hodnotu auta

Čo ste o vajciach nevedeli

Skladovanie vajec hore nohami predĺži ich životnosť. Uložením vajec v škatuli vrchnou stranou nadol zabránite tomu, aby sa vzduchová kapsa vo vnútri škrupiny dostala do kontaktu so žĺtkom, čím sa spomalí proces starnutia.
Každé vajce bolo na začiatku biele. Pigmentácia prichádza neskôr.
Farba vaječnej škrupiny nemá vplyv na jej výživovú hodnotu.
Farba žĺtka naopak odhaľuje výživovú hodnotu. Čím sýtejšia je žltá až oranžová farba vajca, tým pestrejšiu a prirodzenejšiu stravu sliepka konzumovala.
Soľ odvádza z vajca vlhkosť. Preto pri príprave miešaných vajec nechajte solenie až na úplný koniec. V opačnom prípade budete mať namiesto nadýchaných raňajok vysušené omrvinky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *