V mnohých domácnostiach sa pokazená polievka vylieva do záchoda. Táto prax však môže mať nepríjemné následky. Poradíme vám, kde odstrániť zvyšky tekutín a udržať tak vašu kanalizáciu v dobrom stave.
Kam vyhodiť pokazenú polievku?
Príprava príliš veľkého množstva jedla sa môže stať každému. Keď sa však pokazia, mali by ste pokojne posúdiť situáciu a s pomocou informácií poskytnutých stavebným úradom alebo miestnou čističkou odpad zabezpečiť.
Podľa webu Strzelce360 treba pokazenú polievku vo väčšine prípadov umiestniť do čierneho kontajnera, teda zmesového odpadu. Niektoré samosprávy povoľujú tento výrobok vyhodiť do nádoby na bioodpad, no stáva sa tak len v prípade, ak sa tento druh odpadu nepremení na kompost. Vo všetkých prípadoch musí byť mäso oddelené – vždy by malo ísť do čierneho koša.
Takže zatiaľ čo plesnivú zeleninu alebo chlieb nie je ťažké odstrániť, polievky a omáčky môžu predstavovať problém. V žiadnom prípade by sa však nemali vylievať do toalety.
Prečo nemôžete vyliať polievku do odtoku?
Aj keď sa to v mnohých domácnostiach stále deje, nosenie pokazenej polievky do záchoda môže v najlepšom prípade viesť k upchatiu. Gabriela Krawiec-Górzańska, prezidentka spoločnosti Zaw-Kom, ktorá riadi manažment odpadových vôd v obci Zawadzkie, povedala Strzelce360 o ďalších problémoch :
Vo vnútorných inštaláciách budovy sa často stretávame s hrubými prevismi tvrdého tuku, ktorých odstránenie si dokonca vyžaduje demontáž kuchynských obkladov/nábytku a vŕtanie otvorov do podlahy. Po druhé, upchatie blokuje odtok v kanalizačnej sieti, čo vedie k rozliatiu fekálií, napríklad v suteréne. V treťom prípade baktérie hynú na čistiarni odpadových vôd.
Je teda jasné, že následky našej neopatrnosti môžu niekedy vyjsť draho aj všetkých nájomníkov budovy.
Ako správne chrániť polievky?
Kým polievky môžeme nalievať priamo do bionádob, oplatí sa ich preniesť do zmesového odpadu v nerecyklovateľných obaloch, napríklad plastových, ktoré tomuto procesu nepodliehajú.
Samozrejme, najlepšie je vyhnúť sa plytvaniu jedlom a polievku vopred pasterizovať alebo konzervovať.