Vypestuje si doma sami ananás a takúto chuť ste ešte necítili

ananas
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ananás je kráľom exotického ovocia a len málokto ho nemá rád. Navyše nielenže skvele chutí, ale obsahuje aj veľa vitamínov, minerálov, podporuje imunitu a dokonca pomáha pri chudnutí.

Na rozdiel od iných druhov ovocia je rovnako dobrý kompótovaný ako surový, takže si ho môžeme vychutnávať po celý rok. Niekto ho miluje s palacinkami, iný na pizzi a ďalší si ho rád vychutná aj samotný. Bohužiaľ, podobne ako iné ovocie, jeho cena stále stúpa.

Kúpte si ovocie s tuhými listami

Ak patríte k milovníkom ananásu, skúste si ho vypestovať doma v kvetináči. Nie je to náročné a ananás je aj pomerne pekná rastlina. Musíte len počítať s tým, že na plody si budete musieť počkať. Približne 3 roky.

Najskôr si v obchode vyberte tvrdé plody so zelenými, pevnými listami, ktoré držia pevne v rastline aj napriek tomu, že ich ťaháte. Ak sa dajú vytiahnuť, ananás je prezretý a nevhodný na pestovanie. Vyberte si radšej taký, ktorý budete jesť.

Nechajte listy vyklíčiť

Doma odrežte zhluk listov od plodu. Odstráňte tie najkratšie, ktoré sú najbližšie k rezu do výšky asi 5 cm. Zostane vám zväzok listov s bielym pahýľom odrezaným na konci. Ten ponorte do pohára s vodou a nechajte ho za oknom vyklíčiť.

Naklíčené listy presaďte do kvetináča tak, aby korunka bola nad úrovňou pôdy. Ananásy potrebujú na správny vývoj dostatok svetla, stabilnú teplotu, ktorá by ani v zime nemala klesnúť pod 18 °C, a vlhkosť. Preto ho raz týždenne zalievajte a dvakrát mesačne prihnojujte.

Ako sme už napísali vyššie, ananás nevypestujete za niekoľko týždňov. Pravdepodobne si počkáte aj niekoľko rokov, kým sa medzi listami objaví červená šiška a po nej modré kvety. To však už znamená, že prvú úrodu budete zbierať najneskôr o šesť mesiacov.

Čakanie sa oplatí

Vaše čakanie bude zaslúžené. Pretože ananás, ktorý vypestujete, bude oveľa chutnejší ako všetky ananásy, ktoré ste si predtým priniesli z obchodu. Pretože ho budete zbierať zrelý, čerstvý a plný chuti.

Tie, ktoré si kúpite, musia byť natrhané nezrelé, aby prežili dlhú cestu do našich obchodov. Dozrievajú teda cestou na lodiach a nákladných autách, bez slnka, ktoré im nepridáva na chuti.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *