Vyskúšajte nový recept na guláš. Jedna nová ingrediencia vás prekvapí

gulas
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ak hľadáte chutný a zároveň zdravší recept na obed či večeru, máme pre vás skvelý tip. Guláš nemusí byť výlučne mäsový – existuje jeho zeleninová verzia, ktorá vás prekvapí intenzitou chuti aj jednoduchou prípravou. Tento recept na baklažánový guláš si rýchlo získa miesto vo vašom domácom jedálničku.

Baklažánový guláš je ideálny pre všetkých, ktorí radi experimentujú v kuchyni a neboja sa vymeniť tradičné suroviny za niečo nové. Navyše nezaťažuje trávenie ako klasické mäsové jedlá, no zasýti dostatočne.

Prečo vyskúšať guláš bez mäsa?

Guláš je stálicou slovenskej kuchyne a väčšina z nás si ho spája s chuťou detstva. Zvyčajne sa pripravuje z mäsa, cibule, zeleniny a korenín, no čoraz častejšie sa stretávame s jeho vegetariánskymi alternatívami. Jednou z najchutnejších možností je práve baklažán, ktorý svojou textúrou a schopnosťou absorbovať chute výborne nahrádza mäso.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Recept na domácu zmrzlinu bez cukru. Stačia vám dve veci

Ingrediencie na baklažánový guláš:

  • 2 väčšie baklažány
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 menšia čili paprička
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička údenej mletej papriky
  • 1 čajová lyžička sladkej mletej papriky
  • 800 g čerstvých paradajok
  • 1,5 lyžice paradajkového pretlaku
  • 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup krok za krokom:

  1. Príprava baklažánu
    Baklažány umyte a nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm. Každý plátok posoľte a nechajte „vypotiť“ asi 30 minút. Tým odstránite horkosť a zlepšíte chuť pokrmu.
  2. Základ guláša
    Na rozohriatom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridajte prelisovaný cesnak, červenú papriku nakrájanú na kocky a jemne nasekanú čili papričku. Všetko spolu restujte približne 4 minúty.
  3. Pridanie baklažánu
    Baklažánové plátky opláchnite a osušte papierovou utierkou. Nakrájajte ich na menšie kocky a pridajte do hrnca. Zalejte zvyšným olejom a smažte ďalších 10 minút. Počas toho pridajte citrónovú šťavu, sladkú aj údenú papriku a štipku čierneho korenia.
  4. Paradajky a pretlak
    Paradajky zbavte šupky, odstráňte semená, nakrájajte ich a vložte do hrnca. Pridajte paradajkový pretlak a všetko premiešajte.
  5. Dusenie
    Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni asi 15 minút, kým baklažán úplne nezmäkne. Na záver pridajte čerstvú petržlenovú vňať. Ak je potrebné, dolaďte soľou alebo troškou vody.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Všetko o hnojive z púpavy lekárskej. Výhody a nevýhody použitia v záhrade

Výsledok, ktorý stojí za to

Tento baklažánový guláš vás prekvapí nielen svojou vôňou, ale aj výraznou chuťou. Je to výborná alternatíva pre vegetariánov, ale aj pre každého, kto si chce dopriať ľahšie jedlo bez kompromisov. Skvele sa hodí s čerstvým chlebom alebo ryžou.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Fico do očí Putinovi: Na Slovensku majú ľudia vlastný rozum a hoci propaganda je masívna, nefunguje

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *