Jeseň je pomerne citlivé obdobie. Zo dňa na deň je chladnejšie, imunita rýchlo klesá a ľahko sa nakazíme rôznymi vírusmi. Naše zdravie však nie je ohrozené len z tohto dôvodu. Za všetko môže klíma, ktorú si na jeseň prinášame do svojich domovov.
Len čo teplota klesne o niekoľko stupňov a listy na stromoch sa sfarbia do rôznych odtieňov žltej a červenej, začneme pociťovať jesennú atmosféru. Do radu kuchynských korenín pribudne škorica a klinčeky, na pohovke sa objaví huňatý vankúš a teplá deka a v ruke takmer neustále držíme hrnček teplého čaju. Hoci mnohí ľudia jeseň nemajú radi, má svoje čaro. Jedným z nich je výzdoba našich domovov. Nemusí to však byť vždy na náš úžitok.
Zákerné jesenné dekorácie
K typickým jesenným dekoráciám patria rôzne dary z lesov a parkov. Nechýbajú misky s gaštanmi, orechmi a žaluďmi. Niekedy sme dokonca v pokušení vyrobiť z nich ľudí. Radi si tiež chodíme do obchodov kupovať rôzne porcelánové figúrky hríbov alebo jabĺk. A v supermarketoch a záhradných centrách nechýbajú farebné vresy a tekvice najneobvyklejších tvarov a odtieňov.
Tie môžu byť dosť problematickou dekoráciou a môžu byť dokonca nebezpečné. Ukazuje sa, že hoci ide o zeleninu, nie každá tekvica sa dá jesť. Navyše, ak nie ste odborníkom na túto problematiku, je ťažké voľným okom zistiť, či je konkrétny exemplár vhodný na konzumáciu.
Mnohé odrody okrasných tekvíc obsahujú vysokú koncentráciu jedu kukurbitacínu. Ten je charakteristický svojou horkosťou – ak teda tekvica, ktorú konzumujete (dokonca aj teoreticky jedlá), má horkú príchuť, radšej prestaňte jesť.
Konzumácia takejto tekvice môže byť spojená s nepríjemnými zdravotnými následkami. Príznaky sú charakteristické pre otravu jedlom. Môžeme teda pociťovať hnačku, nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha a celkovú slabosť organizmu. V extrémnych prípadoch sa môže skončiť aj hospitalizáciou.
Buďte opatrní
Aj keď nenarazíte na tekvicu s vysokým obsahom tejto jedovatej látky, radosť z jej konzumácie pravdepodobne nebude príliš veľká. Okrasné tekvice jednoducho nie sú veľmi chutné. Majú tvrdú a pevnú dužinu a málo chuti. Takže určite používajme okrasnú zeleninu na dekoráciu a jedzme tú, ktorú môžeme kúpiť v obchodoch s potravinami a je označovaná ako jedlá. Tie sa najmä v jesennom období oplatí zaviesť do svojho pravidelného jedálneho lístka. Sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé.