Ak majú banány takúto farbu, radšej sa im vyhnite

bananas 1354785 1920
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete a aj na Slovensku. Sú dostupné po celý rok, sú relatívne lacné a bohaté na živiny. Nie všetky banány sú však rovnako zdravé. Profesor Sven-David Mueller, odborník na výživu, v rozhovore pre časopis FITBOOK varuje, že niektoré banány nám môžu dokonca uškodiť.

Banány nie sú len chutným občerstvením, ale aj pokladnicou cenných živín, ako sú draslík a vitamíny. Má však stupeň zrelosti a farba šupky vplyv na ich výživovú hodnotu? Zistite, čo na to hovoria odborníci, ako aj to, ktoré banány je najlepšie vyberať, aby ste si mohli vychutnať ich zdravotné výhody.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovensko zasiahla snehová kalamita. Tieto úseky sú skoro neprejazdné

Farba banánovej šupky verzus zrelosť

Šupka banánu tmavne, keď ovocie dozrieva. Najprv je tmavozelená, potom zožltne a časom zhnedne. Profesor Müller vysvetľuje, že hnedé škvrny na šupke sú výsledkom fermentácie, ktorá prebieha v ovocí. Tieto škvrny nie sú škodlivé, ak ich má banán len niekoľko.

Obsah živín v banánoch

Bez ohľadu na stupeň zrelosti zostáva obsah minerálnych látok, ako je draslík alebo horčík, v banánoch rovnaký. Mení sa len množstvo vlákniny. Čím je banán zrelší, tým menej jej obsahuje. Menej vlákniny znamená menší prínos pre tráviaci systém.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na takejto doske na krájanie radšej nekrájajte. Vaše telo vám poďakuje

Kedy sú banány nevhodné na konzumáciu?

Profesor Müller neodporúča konzumovať banány, ktoré:

zhnedli v strede: To znamená, že banán začal kvasiť a môže spôsobiť tráviace problémy.
Sú úplne zelené a nezrelé: Zelené banány obsahujú škrob, ktorý je ťažko stráviteľný a môže spôsobiť nadúvanie a hnačku. Okrem toho môžu zelené banány obsahovať toxíny, ktoré sa neutralizujú až počas procesu dozrievania.

Ako si vybrať banány?

Najlepšie sú banány so žltou šupkou s malými hnedými škvrnami. Takéto banány sú sladké, mäkké a bohaté na živiny. Banánom, ktoré sú v strede zhnednuté alebo úplne zelené, by ste sa mali vyhýbať.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ak ste si toto všimli v chladničke, dajte do nej na noc noviny

Banány – zdravé občerstvenie

Zrelé banány sú zdravým a chutným občerstvením, ktoré môže byť súčasťou vyváženej stravy. Obsahujú draslík, horčík, vitamíny skupiny B a vlákninu, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Banány sú tiež dobrým zdrojom energie a môžu byť ideálnym jedlom pred alebo po tréningu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *