- 16 augusta, 2023
- Zatiaľ bez komentára
- 4minúty čítania
Ak si zohrievate toto v mikrovlnke, môžete vyhorieť
Mikrovlnná rúra je pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Zefektívňuje mnohé úkony, ktoré by bez nej zabrali veľa času. Ohrievanie týchto výrobkov však môže skončiť popáleninami alebo dokonca požiarom.
Mikrovlny spôsobujú, že molekuly vody v upravovaných potravinách sa zahrievajú vibráciami. Preto by sa veci, ktoré obsahujú vodu, mali ohrievať v mikrovlnnej rúre.
Tieto veci do mikrovlnnej rúry radšej nedávajte!
Kapusta a špenát
Čerstvá kapusta a špenát sú vynikajúcim zdrojom železa, ale môžu sa stať potenciálnym zdrojom požiaru v kuchyni. Tento druh listovej zeleniny pri pôsobení tepla rýchlo uvoľňuje vodu a pri sušení sa zvyšuje riziko vznietenia. Ak ich chcete bezpodmienečne pripraviť v mikrovlnnej rúre, uistite sa, že majú dostatok vody.
Omáčky
Ohrievanie passaty alebo omáčky na cestoviny v mikrovlnnej rúre sa zdá ako rýchly spôsob prípravy kľúčovej časti večere. Môže to však spôsobiť viac škody ako úžitku. Únik tepla a pary z hustých omáčok je možný len prostredníctvom bubliniek praskajúcich na povrchu. Táto činnosť sama o sebe nie je nebezpečná, ale môže byť zdrojom značného neporiadku. Niekedy vzniknuté bubliny prasknú až po vybratí pokrmu z mikrovlnnej rúry. V lepšom prípade môže omáčka vystreknúť na oblečenie, v horšom prípade môže spôsobiť popáleniny.
Ak sa tomu chcete vyhnúť, omáčku jednoducho zrieďte pridaním trochy vody. Znížte výkon spotrebiča a ohrievajte s krátkymi prestávkami, na dodatočnú ochranu môžete použiť aj jednoduché veko s prieduchmi.
Surové vajcia
Para zachytená v škrupine vajíčka nemá kam uniknúť, čo znamená, že vajíčko môže vybuchnúť. Takéto riešenie nielenže zvyšuje náročnosť čistenia, ale ani príjemne nevonia.
Namiesto toho ich jednoducho uvarte štandardným spôsobom.
Čo sa do nich nemá dávať?
Predovšetkým by sa do nich nemali vkladať kovové predmety. Podľa tohto pravidla je tiež najlepšie vyhnúť sa pozlátenému alebo postriebrenému riadu. Kov odráža mikrovlnné žiarenie. Ak sa ho do jedného bodu sústredí príliš veľa, vzniknú iskry, ktoré môžu následne poškodiť spotrebič a dokonca spôsobiť požiar. Rôzne typy nádob, ako sú plastové škatule, sklenené poháre alebo fľaše, by sa mali pred vložením do mikrovlnnej rúry otvoriť. Pri ohrievaní danej nádoby sa zvyšuje tlak, čo môže následne viesť k výbuchu.