Ak si zohrievate toto v mikrovlnke, môžete vyhorieť

mikrovlnka
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Mikrovlnná rúra je pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Zefektívňuje mnohé úkony, ktoré by bez nej zabrali veľa času. Ohrievanie týchto výrobkov však môže skončiť popáleninami alebo dokonca požiarom.

Mikrovlny spôsobujú, že molekuly vody v upravovaných potravinách sa zahrievajú vibráciami. Preto by sa veci, ktoré obsahujú vodu, mali ohrievať v mikrovlnnej rúre.

Tieto veci do mikrovlnnej rúry radšej nedávajte!

Kapusta a špenát

Čerstvá kapusta a špenát sú vynikajúcim zdrojom železa, ale môžu sa stať potenciálnym zdrojom požiaru v kuchyni. Tento druh listovej zeleniny pri pôsobení tepla rýchlo uvoľňuje vodu a pri sušení sa zvyšuje riziko vznietenia. Ak ich chcete bezpodmienečne pripraviť v mikrovlnnej rúre, uistite sa, že majú dostatok vody.

Omáčky

Ohrievanie passaty alebo omáčky na cestoviny v mikrovlnnej rúre sa zdá ako rýchly spôsob prípravy kľúčovej časti večere. Môže to však spôsobiť viac škody ako úžitku. Únik tepla a pary z hustých omáčok je možný len prostredníctvom bubliniek praskajúcich na povrchu. Táto činnosť sama o sebe nie je nebezpečná, ale môže byť zdrojom značného neporiadku. Niekedy vzniknuté bubliny prasknú až po vybratí pokrmu z mikrovlnnej rúry. V lepšom prípade môže omáčka vystreknúť na oblečenie, v horšom prípade môže spôsobiť popáleniny.

Ak sa tomu chcete vyhnúť, omáčku jednoducho zrieďte pridaním trochy vody. Znížte výkon spotrebiča a ohrievajte s krátkymi prestávkami, na dodatočnú ochranu môžete použiť aj jednoduché veko s prieduchmi.

Surové vajcia

Para zachytená v škrupine vajíčka nemá kam uniknúť, čo znamená, že vajíčko môže vybuchnúť. Takéto riešenie nielenže zvyšuje náročnosť čistenia, ale ani príjemne nevonia.

Namiesto toho ich jednoducho uvarte štandardným spôsobom.

Čo sa do nich nemá dávať?

Predovšetkým by sa do nich nemali vkladať kovové predmety. Podľa tohto pravidla je tiež najlepšie vyhnúť sa pozlátenému alebo postriebrenému riadu. Kov odráža mikrovlnné žiarenie. Ak sa ho do jedného bodu sústredí príliš veľa, vzniknú iskry, ktoré môžu následne poškodiť spotrebič a dokonca spôsobiť požiar. Rôzne typy nádob, ako sú plastové škatule, sklenené poháre alebo fľaše, by sa mali pred vložením do mikrovlnnej rúry otvoriť. Pri ohrievaní danej nádoby sa zvyšuje tlak, čo môže následne viesť k výbuchu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *