Ako dlho vydrží otvorená múka? Túto otázku si kladie málokto, ale stojí za to. Ukazuje sa, že aj tento výrobok z našej kuchyne sa môže pokaziť. Zistite, ako skontrolovať, či je ešte vhodná na konzumáciu, ak už nemáte obal. Takto sa vám nestane, že do cesta pridáte pokazenú múku.
Málokto má dnes doma skutočnú špajzu. Namiesto toho používame na skladovanie výrobkov továrenské obaly a špeciálne, znovu uzatvárateľné nádoby. Málokto však myslí na to, ako dlho vydrží otvorená múka. Stojí za to venovať tomu pozornosť, aby sme neurobili chybu.
Ako dlho vydrží múka otvorená? Zabezpečte správne podmienky
Múka by sa nemala skladovať vo vlhkých a horúcich podmienkach, ktoré zvyšujú riziko rastu mikroorganizmov. Namiesto toho pre ňu vyberte suché, tmavé a chladné miesto, najlepšie s teplotou okolo 10 stupňov Celzia.
Je dobré ju nasypať do plastovej nádoby s tesným uzáverom, pokiaľ neviete, že obsah otvoreného balenia múky rýchlo spotrebujete. Niektoré majú špeciálnu plastovú sponu, ktorá vám umožní otvorené balenie uzavrieť. Ako dlho môžete skladovať otvorenú múku?
- päť mesiacov v prípade pšeničnej múky typov 450, 500, 550 a 750;
- tri mesiace pre pšeničnú múku typov 1400, 1850 a 2000;
- štyri mesiace pre ražné múky.
Môže sa múka pokaziť? Vykonajte pachovú skúšku
Skladovanie múky v plastových nádobách má jednu veľkú nevýhodu – málokto si na ne pamätá nalepiť odporúčané informácie o dobe spotreby. Ukazuje sa, že múka sa môže časom jednoducho pokaziť. Je však ťažké to rozpoznať, pretože nezaplesnivie hneď.
Existuje však aj iný šikovný spôsob. Stačí, ak si k nej privoniate. Ak uplynul dátum spotreby a výrobok vydáva orechový alebo sladký zápach, je to znamenie, že by ste mali múku vyhodiť do koša. Výrobok by tiež nemal vydávať kyslú arómu.