Ako skladovať chlieb, aby zostal dlho chutný a mäkký? Ak ste si kúpili príliš veľa chleba, môžete ho jednoducho dať do mrazničky. Treba si však zapamätať jedno pravidlo, a to, že keď chlieb vyberiete z mrazničky, bude stále čerstvý.
Čerstvosť chleba závisí od podmienok, v ktorých je skladovaný. Optimálna teplota je 18 až 22 stupňov Celzia, vtedy si zachová svoju dobrú chuť a nepokazí sa.
Niekedy však chleba kupujeme príliš veľa. Čo by ste potom mali robiť? Môžete ho bez obáv hodiť do mrazničky.
Ako chlieb zamraziť? Nezabudnite to urobiť čo najskôr a po vybratí z mrazničky bude čerstvejší.
Veľkým faktorom pri zachovaní čerstvosti chleba je vlhkosť. V podmienkach vyššej vlhkosti, o ktorú nie je v kuchyni, kde ho najčastejšie skladujeme, problém, sa rýchlejšie kazí a začína plesnivieť. Ak ste teda nakúpili príliš veľa chleba, pokojne ho zamrazte.
Nezabudnite však, že čím skôr to urobíte, tým čerstvejší bude, keď ho vyberiete z mrazničky. Najlepší nápad je zamraziť ho hneď po zakúpení. Predtým však chlieb rozdeľte na porcie. Potom budete môcť predísť plytvaniu potravinami a vybrať si toľko, koľko chcete. Ako zamraziť chlieb? Po nakrájaní ho vložte do vzduchotesného vrecka na zips alebo do fólie.
Ako rozmrazujete chlieb? V žiadnom prípade ho nedávajte do plastového vrecka.
Po vybratí chleba z mrazničky ho nevkladajte do mikrovlnnej rúry. Prečo? Rýchle rozmrazovanie horúcim vzduchom chlieb jednoducho vysuší. Lepším nápadom na rýchle rozmrazenie je vložiť ho do rúry, ale najlepšie je vybrať chlieb v dostatočnom predstihu, aby sa rozmrazil sám.
Nezabudnite však, že chlieb nesmiete uchovávať v plastovom vrecku, pretože rýchlo splesnivie. Po rozmrazení chleba ho uložte do drevenej alebo keramickej chlebovej nádoby.