Polovica mäsových výrobkov v španielskych supermarketoch môže obsahovať multirezistentné kmeny baktérií, ktoré sú odolné voči antibiotikám, uvádza nedávny výskum. Podľa španielskych vedcov, ktorí zanalyzovali 100 mäsových výrobkov, vrátane kuracieho, morčacieho, hovädzieho a bravčového mäsa, takmer tri zo štyroch mäsových výrobkov (73 %) obsahovali množstvo E. coli, ktoré bolo v rámci limitov bezpečnosti potravín. Takmer polovica (49 %) však obsahovala multirezistentné baktérie alebo potenciálne patogénne kmene E. coli.
Výskum ukázal, že najhorší stav bol v prípade výrobkov z morčacieho mäsa, z ktorých 68% obsahovalo multirezistentné kmeny baktérií. Z hľadiska zdravotnej rizikovosti bolo kuracie mäso na druhom mieste so 56% zistených multirezistentných kmeňov. Zistenia boli prezentované na Európskom kongrese klinickej mikrobiológie a infekčných chorôb v Dánsku.
Vedci zároveň tvrdia, že rezistencia voči antibiotikám dosahuje na celom svete nebezpečne vysokú úroveň a infekcie odolné voči liekom ročne zabijú približne 700 000 ľudí. Baktérie odolné voči antibiotikám sú považované za jednu z najväčších hrozieb pre verejné zdravie a podľa odhadov by sa počet obetí mohol bez účinnej obrany do roku 2050 zvýšiť na 10 miliónov.
Vedci zdôrazňujú, že baktérie odolné voči liekom sa môžu šíriť zo zvierat na ľudí prostredníctvom potravinárskeho priemyslu. Podľa nich nie sú dostupné údaje o množstve baktérií odolných voči antibiotikám zistených v potravinách všeobecne. Španielsky tím navrhol sériu experimentov na presné meranie hladín multirezistentných a extraintestinálnych patogénnych Enterobacteriaceae, ktoré môžu spôsobiť sepsu alebo infekcie močových ciest.
Autori štúdie apelujú na ľudí, aby sa vyhýbali prejedaniu mäsových výrobkov a volili čo najviac čerstvé mäso od miestnych farmárov.