Zemiaky sú na Slovensku nepochybne najobľúbenejšou prílohou. Kašovité, roztlačené, s maslom, s kôprom – majú mnoho verzií a variácií. Zvyčajne sa varia v osolenej vode. Ukazuje sa, že to vôbec nie je potrebné.
Zemiaky sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej stravy už po stáročia. V Európe je zemiakovým kráľovstvom Bielorusko, na čele je aj Lotyšsko a Poľsko je z hľadiska spotreby na šiestom mieste.
Zemiaky sa pripravujú na rôzne spôsoby, varené, vyprážané alebo pripravené do rezňov, existuje toľko verzií, že si každý nájde niečo pre seba. Najbežnejším spôsobom, ako si zemiaky na večeru ošúpať, je uvariť ich v osolenej vode. Existuje však aj lepší spôsob. Zabudnite na soľ a do hrnca dajte korenie.
Ktoré zemiaky na kašu, ktoré na palacinky a ktoré na hranolky? Všetko závisí od druhu
Chuť, ale aj čas varenia a spôsob, akým môžete zemiaky použiť, ovplyvňuje najmä odroda. Napríklad nové zemiaky sa uvaria rýchlo. Tie typu A sa uvaria najrýchlejšie, ale kvôli svojej štruktúre sú vhodné najmä do šalátov.
Stredne škrobnaté zemiaky, teda typ B, sú najuniverzálnejšie a možno ich variť, smažiť alebo piecť. Zemiaky typu C, ktoré sú najviac múčnaté a obsahujú najviac škrobu, sú najlepšou voľbou na knedle, zemiakové knedličky, rezance a zemiakové placky, ale aj na pyré.
Namiesto soli prihoďte do hrnca so zemiakmi niekoľko listov. Chuť vás poteší
Ak obmedzujete soľ, alebo sa obávate presolených zemiakov, už sa toho nemusíte obávať. Čo namiesto soli do zemiakov? Ošúpané a rovnomerne nakrájané zemiaky vložte do hrnca, zalejte ich vodou a prihoďte 2-3 bobkové listy.
Môžete tiež vhodiť rozmarín, nové korenie, libeček, zrnká korenia a vetvičku čerstvého kôpru (alebo samotnú stonku, ktorá vám zostala z krájania). Zemiaky uvarené v takomto bylinkovom vývare chutia neskutočne dobre aj bez soli.
Ak vás tlačí čas a chcete zemiaky uvariť rýchlejšie, nakrájajte ich na menšie rovnomerné kúsky, alebo malé kocky (ak sa chystáte urobiť kašu) a namiesto studenej vody ich zalejte vriacou vodou. Ak chcete, aby zemiaky počas varenia stratili čo najmenej cenných zložiek, neošúpte ich. Pred varením ich dôkladne ošúpte a uvarte v šupke a po uvarení a odstránení šupky ich okoreňte.