Pred časom bola instantná káva považovaná za jednu z najhorších potravín. Napriek tomu si mnohí ľudia nevedia predstaviť ráno bez šálky svojej obľúbenej kávy z vrecúška. Má instantná káva naozaj toľko nevýhod, alebo je celá záležitosť s jej negatívnymi účinkami preceňovaná?
Určite ste už počuli názor, že instantná káva je „najväčšie zlo“. Mnohí ľudia tvrdia, že ide o nápoj podobný káve, ktorý má s pravou zrnkovou kávou len málo spoločného. Mali by ste sa skutočne báť instantnej kávy? Doktor Bartek Kulczynski zverejnil na svojom kanáli na YouTube video, v ktorom vysvetľuje rozdiely medzi zrnkovou a instantnou kávou.
Je instantná káva skutočná káva? Možno budete prekvapení
Výroba instantnej kávy sa až tak veľmi nelíši od výroby zrnkovej kávy. Počiatočné fázy čistenia a praženia sú rovnaké. Neskôr dochádza k niekoľkým zmenám pri mletí kávových zŕn, ktoré sa následne varia a prechádzajú procesom sušenia. Existujú dva spôsoby extrakcie vody zo zŕn: sušenie mrazom a sušenie rozprašovaním.
Cieľom prvej metódy je extrahovať vodu pri teplotách pod nulou, aby káva nestratila svoje nutričné vlastnosti. Druhá možnosť zahŕňa rozprašovanie extraktu a jeho vystavenie horúcemu vzduchu. Ako vidíte, ani v jednej z týchto fáz sa nepridávajú žiadne chemikálie, čo sa instantnej káve vyčíta.
Odpoveď na otázku v nadpise – áno, instantná káva je skutočná káva. Je nezákonné nazývať výrobok, ktorý obsahuje iné prísady, kávou.
Je instantná káva zdravá?
Väčšina tých, ktorí tvrdia, že instantná káva je nezdravá, si ju zamieňa s nápojom podobným káve. Je veľmi ľahké oddeliť zrno od pliev a v prípade oboch nápojov to nie je inak. Ak v zložení nápoja nájdete prídavné látky na etikete E, stabilizátory, cukor alebo glukózový sirup, je to znak toho, že takáto káva má s originálnym nápojem málo spoločného.
Zjednodušene povedané, ak je káva označená ako „3v1“ alebo „s pridaným mliekom“, môžete očakávať, že nejde o hodnotný nápoj. Podobne je to so všetkými konzervovanými kávami, ktoré sú plné cukru, aróm alebo sušeného mlieka.
Je zrnková káva zdravšia ako instantná káva?
Dr. Bartek Kulczynski vo svojom videu cituje výskum z časopisu Food Chemistry, ktorý je jedným z najautoritatívnejších zdrojov poznatkov o potravinách, kde sa píše o rozdieloch medzi instantnou a zrnkovou kávou. Ukázalo sa, že instantná káva má oproti svojmu súperovi určitú výhodu.
Rozpustná káva má vyšší obsah antioxidantov ako bežná zrnková káva, čo je dôvod na zamyslenie. Doktor Kulczynski sa venoval aj zlúčenine zvanej akrylamid, ktorá sa považuje za karcinogénnu. Faktom je, že instantná káva jej má viac, ale zatiaľ nikto neskúmal maximálnu prípustnú dávku tejto zlúčeniny pre ľudský organizmus.
Skutočnosť, že v instantnej káve je dvakrát viac akrylamidu, ešte nič nedokazuje, aj keď je zrejmé, že čím je obsah tejto zložky nižší, tým lepšie. Na druhej strane treba pripomenúť, že káva obsahuje spomínanú kyselinu chlorogenovú, ktorá má zasa protirakovinové účinky. (…) konzumácia kávy vo všeobecnosti znižuje riziko vzniku rakoviny. V súlade s týmito informáciami sa domnievam, že prítomnosť akrylamidu, či už v zrnkovej alebo instantnej káve, by nemala byť dôvodom na obavy,“ – Dr. Bartek Kulczynski.