Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. Mnoho ľudí ich konzumuje každý deň v rôznych podobách. Nie každý však vie, ako jesť paradajky, aby si neublížil. Vysvetlíme vám, ktorej časti zeleniny by ste sa mali vyhýbať.
Paradajky sú chutné a zdravé, preto sú pravidelnou súčasťou jedálnička väčšiny Poliakov. Údaje Ústredného štatistického úradu každoročne potvrdzujú, že ide o našu najobľúbenejšiu zeleninu (v priemere ich zjeme asi 10 kg ročne). Stojí však za to vedieť, ako jesť paradajky, aby ste si neublížili. Jedna časť tejto zeleniny môže mať negatívny vplyv na naše zdravie.
Ako jesť paradajky bez toho, aby ste si ublížili?
Mnohí ľudia si neuvedomujú, že stonky, listy a stonky paradajok obsahujú solanín, ktorý je škodlivý pre naše zdravie. Príjem 25 mg tejto látky môže mať nepriaznivé účinky. Našťastie zrelé paradajky obsahujú len 1 mg na 100 g, čo ich robí úplne bezpečnými.
Ani konzumácia stonky by nemala mať žiadny vplyv na naše zdravie. Iba deti by stopky rozhodne nemali jesť, pretože ich mladý organizmus má oveľa nižšiu toleranciu solanínu. Iná situácia je v prípade zelených paradajok, t. j. paradajok, ktoré ešte nie sú zrelé. Ich konzumácia v surovom stave by mohla mať fatálne následky aj pre dospelých, pretože obsahujú 32 mg solanínu na 100 g.
Môžete kombinovať paradajky a uhorky?
Určite ste už počuli názory, že paradajky sa nemôžu kombinovať s uhorkami. Mnohí ľudia sú touto správou šokovaní, pretože tieto zeleniny sa podľa nich dobre kombinujú v šalátoch a na sendvičoch. „Zákaz“ ich spoločného podávania je spôsobený tým, že enzým prítomný v uhorkách ničí vitamín C obsiahnutý v paradajkách.
Existujú však názory, že by sme sa nemali príliš obávať nepriaznivých účinkov uhoriek na paradajky. Koniec koncov, na sendviči alebo v šalátovej paradajke ich nie je toľko, aby hrali významnú úlohu v tom, koľko vitamínu C v daný deň vstrebáme. Okrem toho množstvo vitamínu C v paradajkách nepriaznivo ovplyvňujú aj iné faktory, ktoré nemožno vylúčiť, ako napríklad UV žiarenie alebo vysoké teploty. Navyše, uhorky majú úplne rovnaký účinok aj na iné druhy zeleniny, ako sú paprika, kapusta, kel alebo karfiol, a nikto sa nesnaží takýmto kombináciám vyhýbať.
Prečo jesť paradajky každý deň?
Paradajky obsahujú vitamíny A, C a E, ako aj lipocén. Vďaka tomu sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Táto zlúčenina je antioxidant, takže bojuje proti voľným radikálom. Taktiež brzdí škodlivé procesy, ku ktorým dochádza v pokožke pri vystavení UV žiareniu. Vďaka kyseline obsiahnutej v paradajkách má zasa táto zelenina priaznivý vplyv na funkciu pečene a znižuje hromadenie triglyceridov. Vďaka pektínu tiež znižujú hladinu cholesterolu. Štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia paradajok znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty a krčka maternice. Táto zelenina má priaznivý vplyv na činnosť srdca a pomáha tiež znižovať krvný tlak.