Koľko vydrží lekvár či uhorky po otvorení a kde je najlepšie ich skladovať

zavaraniny dzemy
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Keď sa na policiach v špajzi hromadia čerstvo zavárané konzervy z tohtoročnej úrody, často zabúdame na tie, ktoré boli vyrobené v predchádzajúcich rokoch. Zaujíma vás, či sú minuloročné džemy alebo uhorky stále jedlé? Tu sa dozviete, ako dlho ich môžete skladovať.

Ako predĺžiť čerstvosť marmelád? Jednoduchý spôsob domácej pasterizácie

Aby naše konzervy vydržali dlho čerstvé, je potrebné ich správne pasterizovať. Najjednoduchším a najobľúbenejším spôsobom domáceho konzervovania potravín je nakladanie. Spočíva v tom, že sa uložia do čistých pohárov a potom sa vystavia vysokým teplotám, ktoré eliminujú mikroorganizmy zodpovedné za kazenie potravín.

Tento proces umožňuje skladovať výrobky dlhší čas bez použitia konzervačných látok, pričom si zachovávajú svoju výživovú hodnotu, chuť, farbu a štruktúru.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Nasypte vec z kuchyni na noc do záchoda. Ráno stačí spláchnuť a bude žiariť

Pohár s nakladanými uhorkami z minulého roka? Tu sa dozviete, ako dlho môžete konzervované výrobky uchovávať

Doba skladovania konzervovaných výrobkov závisí od typu výrobku a spôsobu konzervovania. Vo všeobecnosti sa správne konzervované výrobky môžu skladovať 1 až 2 roky.

Výrobky, ako sú nakladané uhorky, repa alebo uhorky, by sa mali spotrebovať do 12 mesiacov od naloženia, aby ste si mohli vychutnať ich plnú chuť. Na druhej strane, ovocné konzervy, ako sú džemy, marmelády alebo kompóty, sa môžu skladovať o niečo dlhšie, až 24 mesiacov, najmä ak obsahujú veľké množstvo cukru, ktorý pôsobí ako prirodzený konzervant.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Záhadný jav na nočnej oblohe: Slováci v pondelok večer pozorovali špirálovitý úkaz

Je však dôležité mať na pamäti, že doba skladovania sa môže líšiť v závislosti od podmienok, v ktorých nádoby skladujete. Je dôležité pravidelne kontrolovať stav konzervovaných výrobkov a vyhýbať sa konzumácii tých, ktoré vykazujú známky kazenia, ako je pleseň, zmena vône alebo chuti.

Kde je najlepšie skladovať konzervované potraviny?

Miesto skladovania je rozhodujúce pre trvanlivosť konzervovaných výrobkov. Optimálne podmienky sú suchá, tmavá a chladná miestnosť, ktorá chráni konzervy pred slnečným žiarením, vlhkosťou a náhlymi zmenami teploty. Ideálnym miestom na skladovanie konzerv je špajza, pivnica alebo zatemnená skriňa, kde je stála teplota medzi 10 a 15 stupňami Celzia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Táto potravina nám pomôže dlhšie žiť. Zbavuje nás stresu a depresii

Ako dlho skladovať otvorené konzervy?

Hneď ako otvoríme pohár, naše konzervy začnú byť vystavené pôsobeniu baktérií z prostredia. Z tohto dôvodu by sa otvorené poháre mali skladovať v chladničke. Potom sa môžu konzervy, napríklad nakladané uhorky, skladovať až 2 – 3 týždne.

Sladké konzervy, ako sú džemy, marmelády alebo zaváraniny, majú po otvorení o niečo dlhšiu trvanlivosť a vydržia až 3 – 4 týždne. Na druhej strane menej sladké kompóty by sa mali spotrebovať do 7 až 10 dní.

Napriek tomu sa vždy oplatí skontrolovať ich stav pred spotrebou.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *