V snahe chrániť svoje poľnohospodárstvo, hospodárstvo a zdravie svojich občanov sa Taliansko nedávno stalo prvou krajinou, ktorá oficiálne zakázala vypestované mäso.
Kultivované mäso, známe aj ako laboratórne pestované mäso, sa vytvára v laboratóriu prostredníctvom päťstupňového procesu, ktorý kopíruje kmeňové bunky zvieraťa, ktoré sa pestujú v sérii bioreaktorov a potom sa miešajú s prísadami na vytvorenie realistickejšej štruktúry. Podľa poradenskej spoločnosti McKinsey & Company sa potom bunky mäsa odvádzajú v odstredivke, formujú a balia na distribúciu.
Taliansky minister poľnohospodárstva Francesco Lollobrigida vo svojom príspevku na Facebooku zo 16. novembra uviedol: „Na obranu zdravia, talianskeho výrobného systému, tisícov pracovných miest, našej kultúry a tradície, vďaka dnes schválenému zákonu je Taliansko prvým národom na svete, ktorý je v bezpečí pred sociálnymi a ekonomickými rizikami syntetických potravín.“
Zákon prešiel talianskym senátom v pomere 159 ku 53 hlasom a podporili ho poľnohospodárske skupiny v krajine, ktoré sa snažili ochrániť taliansky mäsospracujúci priemysel v hodnote 10,1 miliardy dolárov.
Medzi snahy v Spojených štátoch zablokovať laboratórne pestované mäso alebo zabezpečiť, aby spotrebitelia vedeli, čo kupujú, patrí zákon z roku 2018 v štáte Missouri, ktorý zakazuje označovať potraviny rastlinného pôvodu a laboratórne pestované potraviny ako „mäso“.
„Tento zákon tiež zakazuje uvádzať ako mäso výrobok, ktorý nepochádza zo zberu komerčných hospodárskych zvierat alebo hydiny,“ uvádza sa v zákone.
Poslanec floridského štátneho zastupiteľstva Tyler Sirois podal 13. novembra návrh zákona, ktorý zakazuje „výrobu, predaj, držbu alebo distribúciu kultivovaného mäsa“ v štáte.
„Poľnohospodárstvo a chov dobytka sú pre Floridu neuveriteľne dôležité odvetvia,“ povedal republikánsky zákonodarca pre Politico. „Preto si myslím, že táto diskusia je pre náš štát veľmi dôležitá.“
Ak sa návrh zákona HB 435 stane zákonom, reštaurácie a obchody, ktoré ho porušia, môžu dostať pokutu až do výšky 5 000 USD a výrobcovia, spracovatelia, baliarne alebo distribútori, ktorí nesprávne označia alebo označia potraviny, môžu dostať pokutu až do výšky 10 000 USD za každé porušenie.
Wilton Simpson, komisár floridského ministerstva poľnohospodárstva a spotrebiteľských služieb, plne podporuje úsilie pána Siroisa.
„Bez tejto legislatívy by na Floride mohlo byť dostupné netestované, potenciálne nebezpečné a takmer neregulované laboratórne vypestované mäso,“ uviedol pán Simpson vo vyhlásení pre The Epoch Times.
„Jednou z mojich hlavných povinností je zabezpečiť bezpečnosť a zdravotnú nezávadnosť našich potravín a chrániť floridských spotrebiteľov, a to tento návrh spĺňa.“
Dňa 22. novembra sa opatrenie presunulo do podvýboru pre poľnohospodárstvo, ochranu a odolnosť.
redakcia Plénum.sk