Med je bohatý na živiny a antioxidanty, má antibakteriálne vlastnosti a je súčasťou vyváženej stravy. Môže sa však med pokaziť a ako dlho sa môže skladovať?
Med je sirupovitá tekutina, ktorú včely vyrábajú z rastlinného nektáru. Je bežnou zložkou mnohých potravín a je dostupný v mnohých formách. Tento produkt zohráva dôležitú úlohu aj v mnohých domácich liekoch.
Môže sa med pokaziť? Jeho skladovanie je kľúčové, aby si zachoval svoje cenné zložky.
Tvrdenie, že med sa nekazí, je už roky veľmi populárne. Je to pravda za predpokladu, že sa správne skladuje. Prírodný med má antibakteriálne vlastnosti, za ktoré je zodpovedná prítomnosť peroxidu vodíka. Vďaka týmto látkam v jeho zložení sa v ňom nerozvíjajú baktérie. Aby si zachoval svoje cenné vlastnosti dlhý čas, mal by:
- skladovať v tmavej a chladnej miestnosti pri teplote do 18 stupňov Celzia.
- byť vo vzduchotesnej a sklenenej nádobe.
- nenechávať med na parapete alebo na inom slnečnom mieste.
- po použití by sa lyžica nemala vracať späť do nádoby, aby sa do medu nedostali zvyšky potravín.
Môže med kvasiť? To, že máte do činenia so skazeným produktom, môžete zistiť.
Med môže v niektorých prípadoch kvasiť. Napríklad ak bol nevhodne skladovaný alebo máme do činenia s produktom, ktorý bol zozbieraný príliš skoro a nebol úplne zrelý. Spoznáme to podľa toho, že vo vrchnej časti medu bude pena, silný zápach pripomínajúci kvasinky a veľké množstvo vzduchových bublín. Skvasený med nie je vhodný na konzumáciu, namiesto vyhodenia ho však možno použiť pri výrobe domácich likérov.