Chlieb je základom našej stravy. Nájdete ho v každom obchode a existuje množstvo druhov. Najdôležitejšia je však jeho čerstvosť a chuť. Bohužiaľ, má tendenciu tvrdnúť alebo plesnivieť. Existuje však niekoľko osvedčených trikov, ktoré vám zabezpečia, že si ho budete môcť vychutnávať oveľa dlhšie, než ste zvyknutí.
Vyberte si správny chlieb
Pri výbere chleba sú kľúčové ingrediencie. Ľahšie sa skladuje hutnejší chlieb s pevnou štruktúrou. Na druhej strane, dlhé špeciálne chleby sú trvanlivé. Majú tendenciu tvrdnúť. Celozrnné výrobky sú tiež vhodnejšie na dlhšie skladovanie ako výrobky z bielej múky.
Naučte sa základy
Ak je vaším cieľom skladovať chlieb čo najdlhšie, vyhnite sa jeho krájaniu. To spôsobí jeho rýchlejšie vysušenie a stvrdnutie. Ak sa nechystáte chlieb rovno zamraziť, krájajte len to, čo potrebujete. Nepoužívajte ani mikroténové vrecká. Tie používajte len vtedy, ak chcete chlieb skladovať v chladničke. Chlieb tak stratí svoju chrumkavosť.
Najlepší spôsob
Základným spôsobom uchovávania tohto chleba je zabalenie do látkového alebo papierového vrecka. Potom ho skladujte na suchom mieste, ktoré nie je príliš chladné, ale nemalo by byť ani príliš teplé. Skvelým spôsobom je uložiť ho do chlebníka. Vyskúšajte však aj niekoľko vylepšení. Môžete doň zaradiť jablko rozkrojené na dve časti. To zabezpečí čerstvosť chleba. To isté môže urobiť aj zemiak, kúsok cukru alebo stonka zeleru.
Mrazenie
Ak zistíte, že nestihnete včas zjesť všetko pečivo, uložte ho do mrazničky. Mrazte len chlieb, ktorý je dobre vychladený pri izbovej teplote. Pred vložením do vrecka je dobré chlieb nakrájať, aby sa neskôr ľahšie rozmrazil. Chlieb stačí vybrať krátko predtým, ako ho budete chcieť zjesť. Chlieb môžete rozmraziť vo vrecku na sporáku alebo ho vybrať z vrecka a nechať rozmraziť na vzduchu.