Pravdepodobne sa vám už viackrát stalo, že vám do nápoja pristál hmyz. Možno si kladiete otázku, ako by ste sa mali v takejto situácii zachovať. Mali by sme nezvaného hosťa vyloviť a nápoj vypiť, alebo by sme ho mali hneď vyliať, aby nám neublížil? Mikrobiológ poukazuje len na jednu odpoveď.
Na jar a v lete si radi užívame krásne počasie. Grilujeme a trávime čas vonku, ale bohužiaľ práve vtedy je veľmi aktívny aj rôzny hmyz. Oplatí sa dávať si na ne pozor, pretože často a rady lietajú až k našim nápojom a potom často pristanú vo vnútri. Čo by sme teda mali robiť? Môže nám pitie nápoja, v ktorom sú ovocné mušky, ublížiť? Ukazuje sa, že na tieto otázky existuje len jedna odpoveď.
Nenápadné ovocné mušky. Prenášajú veľa baktérií
Ovocné mušky sú malé, ale veľmi nepríjemné. Treba si však uvedomiť, že na sebe nosia veľa baktérií a choroboplodných zárodkov. Živia sa rozkladajúcimi sa potravinami, zdržiavajú sa v odpadkových košoch a dokonca aj v kanalizácii.
Nie je teda prekvapujúce, že môžeme začať uvažovať o tom, či nám nápoj s muškou vo vnútri neublíži. To všetko preto, že na hnijúcich potravinách sa môžu nachádzať baktérie ako E. coli, listeria, shigella a salmonela. Dokážu nám však ublížiť, keď ovocná muška, ktorá ich nesie na svojom tele, pristane v našom nápoji?
Pristála ovocná muška vo vašom nápoji? Skontrolujte, či ju môžete piť
V našich nápojoch najčastejšie pristávajú osy, včely a ovocné mušky. V prípade nezvaných hostí so žihadlom je prípad jasný. Ak na ne nie ste alergickí, môžete ich z nápoja vyloviť a v pokoji vypiť. V opačnom prípade je dobré nechať ho odísť, obsah vyliať a naliať si nový nápoj.
Čo však s ovocnými muškami, ktoré prenášajú množstvo mikróbov a baktérií? Ukazuje sa, že odpoveď je jasná. Primrose Freestoneová prednáša klinickú mikrobiológiu na univerzite v Leicesteri a v článku napísanom pre portál theconversation.com čitateľov upokojuje.
Mikrobiologička odporúča, aby sa v takejto situácii muška vylovila a nápoj sa pokojne vypil. Nezvaného hosťa však nemusíme z pohára odstrániť. Ak s ním vypijeme obsah pohára, nič sa nám nestane. To všetko preto, že telo si dokáže poradiť so všetkými zárodkami, s ktorými môže muška prísť do kontaktu. To všetko vďaka žalúdočnej kyseline, ktorá ničí DNA baktérií a zabíja ich. Pomáhajú tomu aj tráviace enzýmy.