Tupé nože sú skazou pre domácnosť. Dnes to už síce nie je taká katastrofa ako kedysi, pretože zvyčajne máme celú sadu nožov a vždy si môžeme kúpiť nové, ale stále je užitočné poznať triky na rýchle nabrúsenie nožov.
Kde sú majstri v brúsení nožov?
Ak máte doma problém nakrájať surové mäso alebo čerstvý chlieb, potom možno zúfalo potrebujete remeselníka zo starých čias, ktorý zazvoní pri vašich dverách a v okamihu vám nabrúsi všetky nože.
Ak máte doma brúsku, pravdepodobne si dokážete pomôcť sami. Nie každý ho však doma má – aj tak však existujú triky, ako si rýchlo nabrúsiť nôž.
Neglazovaná keramika
Vo všeobecnosti platí, že ak máte po ruke neglazovanú keramiku, máte vyhraté, keď potrebujete rýchlo nabrúsiť nôž. Jemnými ťahmi čepele noža po spodnej časti keramickej dosky (alebo iného výrobku) nabrúsite nôž o drsnú štruktúru. Nie je to úplne kvalitné ostrenie, ale určite je to trik, ktorý treba v prípade núdze vedieť.
Podobne môže pomôcť aj brúsenie na hrane skla – tu však hrozí riziko poškodenia predmetov alebo dokonca poranenia, preto sa k nemu uchyľujte len v krajnej núdzi.
Nôž na nôž?
Určite ste to už niekde videli vo filme! Kuchár drží v každej ruke jeden nôž a brúsi jeden o druhý. To je možné. Prinajmenšom sa tým nôž mierne nabrúsi. Čepelou noža zľahka prejdite po tupom okraji druhého noža, aby ste mu dodali ostrejšie ostrie. Opäť ide skôr o núdzovú záležitosť.
Pri ostrení buďte opatrní
Pri podobných pokusoch vždy berte do úvahy bezpečnosť – pamätajte, že nože môžu byť tupé, ale stále sa nimi môžete porezať alebo inak poraniť. Nerobte preto žiadne prudké pohyby, brúste pomaly a opatrne.
Oplatí sa to robiť aj kvôli samotnému nožu, pretože ak budete tlačiť príliš silno alebo príliš prudko, môžete ho nenávratne poškodiť. Môžete napríklad príliš brúsiť čepeľ, zlomiť ju alebo do nej vyrezať zuby.