Na celý rok vám vystačia 4 litre oleja. Nový trik vás naučí šetriť

rezne vyprazanie olej

Posledné mesiace a roky nás naučili šetriť viac, ako sme boli zvyknutí. Ceny takmer všetkého vzrástli a najbolestivejšie to bolo pri potravinách. Nikto si nemôže odoprieť jedlo. Hoci ceny v poslednom čase opäť klesajú, pozrime sa, ako môžeme byť v tomto smere úspornejší. A šetriť aj životné prostredie.

Nie je správne plytvať potravinami, a to ani v lepších časoch. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako by ste mohli ľahko znížiť spotrebu stolového oleja, bez ktorého sa v kuchyni zaobíde len málokto? Trik spočíva v práci s fľašou.

Urobte do nej dieru

Keď si kúpime nový olej, najprv odstránime uzáver, ktorý ukrýva okrúhlu plastovú zátku so zástavkou. Potiahnutím za ňu zátku vytiahneme a olej je pripravený na použitie.

Často sa však stáva, že cez veľký otvor nalejeme do nádoby oveľa viac tuku, ako sme zamýšľali. Takéto plytvanie je nielen zbytočné, ale aj nezdravé. Oveľa úspornejšie je zátku neodstraňovať, ale urobiť v nej malý otvor, cez ktorý sa dá olej ľahko vyliať.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Koľkokrát a čo môžeme smažiť už na použitom oleji? Šetrite peniaze

V takom prípade naozaj nehrozí žiadne nebezpečenstvo „rozliatia“. Ak sa vám však predsa len podarí omylom pretlačiť celú zátku, urobte malý otvor priamo v uzávere. Efekt bude identický, po stlačení bude z fľaše vytekať len malý pramienok oleja.

Často sme tiež zvyknutí používať oveľa viac tuku, ako je potrebné. Ak do hrnca nakvapkáte trochu oleja a rozotriete ho po dne, chuť výsledného pokrmu tým neutrpí. Naopak, bude o niečo zdravšie.

Smažiť môžete opakovane

Samozrejme, ak vyprážate rezne, panvica len tak pokrytá tukom im veľmi neprospieva. Spotreba oleja je oveľa vyššia. Je však dobré si uvedomiť, že použitý olej nemusíte po prvom použití vyhadzovať. Existuje výskum, ktorý dokazuje, že v oleji môžete po jeho opätovnom zohriatí smažiť opakovane.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  O tomto čase je najzdravšie raňajkovať. Toto sa stane, ak to nedodržíte

Napríklad kuracie mäso môžete v tom istom oleji smažiť 4-krát a zemiaky až 8-krát. Až potom olej stmavol a začal zapáchať. Samozrejme, lepšie je riadiť sa vlastnými očami a čuchom. Ak olej stmavne a na povrchu sa začne tvoriť pena, vymeňte ho.

Ako je to s pomalým hrncom?

Takto nielenže nebudete míňať peniaze na nákup ďalšieho tuku, ale aj znížite množstvo plastov, ktorými plytváte. Kúpou pomalého hrnca však ušetríte aj peniaze.

Dokáže uvariť veľmi chutné jedlá bez použitia tuku a s nízkou spotrebou energie. Navyše vás zbaví starostí s behaním, kým pripravujete obed. Ak do pomalého hrnca vložíte všetky potrebné ingrediencie, môžete ísť na prechádzku. Nikdy nič nepripáli ani neprevarí a sám sa vypne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *