Na šunke sa objavil dúhový odlesk. Čo to znamená, treba sa obávať?

sunka
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Mnohí z nás jeme každý deň rôzne druhy údenín – od salámy, cez slaninu, až po šunku. Tieto mäsové pochúťky sú dôležitou súčasťou našej stravy a väčšinou ich kupujeme v kúskoch alebo plátkoch. Veľa ľudí volí aj balenú verziu. Občas sa však stane, že sa na povrchu našej obľúbenej šunky či panenky objaví dúhový lesk. Mali by sme sa tým znepokojovať?

Zdá sa, že na pulte obchodu sa údeniny – predávané na váhu aj balené – lesknú všetkými farbami dúhy. Zaujímavé je, že podobný jav možno pozorovať aj u údenín pripravovaných doma. Môže to vyzerať rušivo, preto sa veľa ľudí bojí jesť takúto šunku.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Od tohto dátumu sa začne pridávať hmyz do potravín. Červy v chlebe, koláčoch či syroch

Sú údeniny zdravé?

Údeniny sú produkty bohaté na bielkoviny, ale často obsahujú aj veľké množstvo tuku. Okrem toho môžu obsahovať soľ a iné látky vrátane potenciálne škodlivých konzervačných látok. To sú hlavné dôvody, prečo by údeniny nemali byť základom našej stravy. Ak si však neviete predstaviť sendvič bez plátku obľúbenej šunky, oplatí sa venovať pozornosť kvalite produktu, ktorý si vyberiete.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Prečo je dobré dať na noc cesnak do vašej toalety
slanina

Najlepšou voľbou sú udeniny s čo najvyšším obsahom mäsa v hotovom výrobku – minimálne 80 %. Čím menej mäsa v mäse, tým viac prídavných látok. Dá sa povedať, že mäso obsahuje približne 50 percent. je to skôr mäsový výrobok. Najlepšie je vybrať tie, ktoré tvoria 100 g produktu zo 120 g mäsa alebo viac, ako aj tie údené prírodným dymom. Len tak budete mať istotu, že kupujete zdravý a bezpečný výrobok.

Dúhová žiara na nárezoch

Ale vráťme sa k problematike dúhového lesku na mäse. Ukazuje sa, že to nie je nebezpečné pre zdravie. Tento jav, ktorý v mnohých z nás vyvoláva úzkosť a pochybnosti, súvisí s procesom krájania, ktorý mení štruktúru mäsa.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Chcete mať bohatú úrodu? Uistite sa, že ste to urobili vo svojej zeleninovej záhrade pred sezónou

Pri krájaní sa svalové vlákna na povrchu mäsa premiestnia. Lomené svetlo dopadajúce na povrch, napríklad šunku, podlieha fenoménu lomu – a tak vzniká na povrchu šunky, sviečkovice alebo šunky dúhový efekt. Konzumácia dúhového mäsa je teda bezpečná.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *