Mnohí z nás jeme každý deň rôzne druhy údenín – od salámy, cez slaninu, až po šunku. Tieto mäsové pochúťky sú dôležitou súčasťou našej stravy a väčšinou ich kupujeme v kúskoch alebo plátkoch. Veľa ľudí volí aj balenú verziu. Občas sa však stane, že sa na povrchu našej obľúbenej šunky či panenky objaví dúhový lesk. Mali by sme sa tým znepokojovať?
Zdá sa, že na pulte obchodu sa údeniny – predávané na váhu aj balené – lesknú všetkými farbami dúhy. Zaujímavé je, že podobný jav možno pozorovať aj u údenín pripravovaných doma. Môže to vyzerať rušivo, preto sa veľa ľudí bojí jesť takúto šunku.
Sú údeniny zdravé?
Údeniny sú produkty bohaté na bielkoviny, ale často obsahujú aj veľké množstvo tuku. Okrem toho môžu obsahovať soľ a iné látky vrátane potenciálne škodlivých konzervačných látok. To sú hlavné dôvody, prečo by údeniny nemali byť základom našej stravy. Ak si však neviete predstaviť sendvič bez plátku obľúbenej šunky, oplatí sa venovať pozornosť kvalite produktu, ktorý si vyberiete.
Najlepšou voľbou sú udeniny s čo najvyšším obsahom mäsa v hotovom výrobku – minimálne 80 %. Čím menej mäsa v mäse, tým viac prídavných látok. Dá sa povedať, že mäso obsahuje približne 50 percent. je to skôr mäsový výrobok. Najlepšie je vybrať tie, ktoré tvoria 100 g produktu zo 120 g mäsa alebo viac, ako aj tie údené prírodným dymom. Len tak budete mať istotu, že kupujete zdravý a bezpečný výrobok.
Dúhová žiara na nárezoch
Ale vráťme sa k problematike dúhového lesku na mäse. Ukazuje sa, že to nie je nebezpečné pre zdravie. Tento jav, ktorý v mnohých z nás vyvoláva úzkosť a pochybnosti, súvisí s procesom krájania, ktorý mení štruktúru mäsa.
Pri krájaní sa svalové vlákna na povrchu mäsa premiestnia. Lomené svetlo dopadajúce na povrch, napríklad šunku, podlieha fenoménu lomu – a tak vzniká na povrchu šunky, sviečkovice alebo šunky dúhový efekt. Konzumácia dúhového mäsa je teda bezpečná.