Vyvážená strava je kľúčom k správnemu fungovaniu organizmu vrátane mozgu, jedného z najdôležitejších orgánov v tele. Okrem tmavej čokolády, brokolice alebo avokáda, ktoré podporujú pamäť, inteligenciu a náladu, existujú potraviny, ktoré naň pôsobia ako to najhoršie „palivo“. Tu sú tie, ktoré škodia zdraviu mozgu. Vylúčte ich zo svojho jedálnička.
Čo najviac škodí mozgu? Vyhnite sa týmto potravinám
Aby mozog pracoval na plný výkon, potrebuje na to správne podnety. Ak teda do každodenného jedálnička zaradíte ryby, orechy alebo bobuľovité ovocie bohaté na cenné mastné kyseliny, mozog dostane podnet na prácu a počas celého dňa mu vrátite správne množstvo energie a náladu na výkon.
V niektorých prípadoch však môže denný jedálny lístok obsahovať potraviny, s ktorými sa náš mozog nikdy neskamaráti. Majú takmer deštruktívny účinok na mozog, znižujú koncentráciu a pamäť a dokonca zhoršujú inteligenciu. Na vrchole tohto zoznamu je výrobok, ktorý sa čoraz častejšie objavuje na tanieroch Poliakov.
Čo sa mozgu nepáči? Tieto potraviny poškodzujú váš mozog
Vyprážané jedlá – napríklad kuracie mäso alebo hranolky – môžu nielen pridať centimetre na páse, ale môžu mať aj negatívny vplyv na zdravie mozgu. Štúdia uverejnená v časopise Journal of Nutritional Science naznačila, že ľudia, ktorí konzumovali veľké množstvo vyprážaných jedál, dosahovali horšie výsledky v kognitívnych testoch. Odborníci vtedy zdôraznili, že to môže súvisieť so zápalom a zmenšením veľkosti mozgového tkaniva.
Vyprážané jedlá vďaka nebezpečným tukom navyše blokujú produkciu dopamínu – hormónu zodpovedného za prežívanie emócií, náladu a vnútornú motiváciu – v centrálnom nervovom systéme. V dôsledku toho môžeme pri kŕmení mozgu podobnými nezdravými pochúťkami pociťovať pokles energie a o niečo horšiu náladu.
Čo narúša funkciu mozgu? Pozor na tieto potraviny
Sú chutné, ale nezdravé. Napriek tomu končia na našom stole oveľa častejšie, ako by mali. Nealkoholické nápoje, nektáre, sladké čaje a perlivé nápoje. Všetky majú jedno spoločné – obrovské množstvo cukru, ktoré môže viesť k neurologickému poškodeniu, ktoré spôsobuje zápal.
Z výsledkov publikovaných v časopise Alzheimer’s & Dementia vyplýva, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú sladké nápoje, majú nielen horšiu pamäť, ale aj menší celkový objem mozgu a oveľa menší hipokampus – časť mozgu zodpovednú za učenie a zapamätávanie. Takže keď nabudúce siahnete po pohári sladkého nápoja, radšej si to dvakrát rozmyslite.
Nenápadné žuvanie žuvačiek môže byť tiež škodlivé pre funkciu mozgu. Výsledky štúdie, ktorú uskutočnili vedci v Kalifornii, jasne naznačili, že dlhodobé žuvanie žuvačky môže zhoršiť nielen pamäť, ale aj koncentráciu.
Čo najviac poškodzuje pamäť? Okamžite vyraďte zo svojho jedálnička
Z každodenného jedálneho lístka by mali zmiznúť aj výrobky, ktoré obsahujú značné množstvo transmastných kyselín, t. j. hydrogenovaných rastlinných olejov – pre náš mozog najškodlivejšieho typu mastných kyselín. Nachádzajú sa v margaríne, slaných pochutinách, sladkostiach, hotových jedlách, cukrovinkách a rýchlom občerstvení a okrem toho, že zmenšujú objem mozgu a zhoršujú pamäť, koncentráciu a kognitívne funkcie, môžu nášmu mozgu veľmi uškodiť – vystavujú nás riziku Alzheimerovej choroby.
Niektoré ryby – na čele s populárnym tuniakom – ktoré majú tendenciu hromadiť ortuť, môžu byť tiež nebezpečné pre zdravie mozgu. Štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí ju konzumujú viac ako trikrát týždenne, sú vystavení väčšiemu riziku vzniku kognitívnych porúch. Odborníci odporúčajú namiesto tuniaka zvoliť lososa alebo tresku, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tie výrazne podporia činnosť mozgu bez toho, aby ho vystavili možnému nebezpečenstvu.