Nepite kávu počas obeda alebo na večer. Následky môžu byť zničujúce

kava
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Káva je nápoj, ktorý sa pre mnohých z nás stal neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Väčšina z nás si bez nej nevie predstaviť svoje ráno a absencia silného nápoja často znamená horšiu náladu alebo nedostatok energie. Káva má vďaka obsahu kofeínu pozitívny vplyv na našu koncentráciu, dodáva nám energiu a pomáha bojovať proti ospalosti. Je však dôležité vedieť, že za určitých okolností nemusí byť konzumácia kávy zdravá.

Ak si myslíte, že káva k večeri je dobrý nápad a že šálka povzbudzujúceho espressa vám na večierku po niekoľkých „hlbokých“ drinkoch zbystrí zmysly, celkom sa mýlite. Pozrite sa, prečo by ste sa nemali mať pred takýmito kombináciami na pozore.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ak ste si našli toto pod rohožkou, mali by ste spozornieť

Prečo by ste nemali kombinovať kávu s alkoholom?

Mnohí ľudia sú presvedčení, že šálka kávy vypitá na večierku vám pomôže trochu vytriezvieť. V skutočnosti však táto prax nielenže nefunguje, ale je spojená aj s nepríjemnými následkami. Ako upozorňuje americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), kofeín môže maskovať účinky alkoholu, vďaka čomu sa pijúci cítia bdelejší, a v dôsledku toho môžu vypiť viac alkoholu, čo môže mať fatálne následky.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci túto kávu pijú denne. Je "neska" tak veľmi škodlivá?

Kofeín pritom nemá vplyv na metabolizmus alkoholu v pečeni. Na rozdiel od presvedčenia mnohých ľudí káva neznižuje koncentráciu alkoholu vo vydychovanom vzduchu a krvi, čím tiež nedokáže vytriezvieť a znížiť slabosť spôsobenú konzumáciou alkoholu. Odborníci tiež varujú, že kombinácia kávy a alkoholu neprimerane zaťažuje nielen našu pečeň, ale aj pankreas.

Káva k večeri? Tu je dôvod, prečo je to zlý nápad

Pitie kofeínových nápojov s jedlom a po ňom znižuje vstrebávanie železa; v prípade nehemového železa sa miera vstrebávania znižuje až o 90 %. Medzi zdroje nehemového železa patria strukoviny a medzi zdroje hemového železa patria živočíšne tkanivá, napríklad červené mäso. Káva a výrobky s obsahom kofeínu nevykazujú taký výrazný vplyv na vstrebávanie hemového železa, ale stále nejde o prospešnú kombináciu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Naučte sa tri zlaté pravidlá stoicizmu. Pomôžu vám znovu získať vnútorný pokoj

Preto sa odporúča vyhýbať sa konzumácii kávy, ako aj čaju počas jedla a v perimenopauzálnom období. Ako dlho teda trvá, kým budete môcť piť kávu bez obáv zo zhoršenia vstrebávania železa? Hodina po obede alebo pred obedom je dostatočný čas.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *