Nevyhadzujte, vyrobte si hnojivo. Kvetiny v kvetináčoch po zime ožijú

kvety

Suchý vzduch, prievan, kratšie, zamračené dni. Všetky tieto vonkajšie faktory prispievajú k zlému stavu našich črepníkových rastlín. Preto je dobré ich po zime vyživovať. Domáce hnojivo pre kvitnúce rastliny si môžete ľahko pripraviť z produktov, ktoré zvyčajne vyhadzujete.

Buďte zero waste a posilnite svoje rastliny solídnou dávkou dôležitých vitamínov a minerálov. Prvé výsledky si rýchlo všimnete. Hnojivo posilní aj kvety, ktoré zasadíte do kvetináčov na terase alebo balkóne.

Kvetiny v kvetináčoch potrebujú pravidelné hnojenie

V kvetináčoch sa nachádza určité množstvo pôdy, ktorá sa bez hnojenia rýchlo stáva sterilnou. Po určitom čase už rastliny nemajú živiny, ktoré potrebujú na správny rast a kvitnutie. V zimnom období ich ďalej oslabuje suchý vzduch a rýchle zmeny teplôt počas vetrania.

Po zime sa preto odporúča použiť hnojivo bohaté na dusík, draslík, fosfor, horčík a mnohé vitamíny, najmä zo skupiny B. Práve tieto zlúčeniny ovplyvňujú stav našich črepníkových rastlín a obnovujú ich vitalitu. Všetky uvedené zložky sa budú nachádzať v tejto živine.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Uteráky budú mäkké a nadýchané, dokonca ani v kúpeľoch také nie sú. Namiesto prášku používam niečo lepšie

Pripravte si domáce hnojivo pre kvitnúce rastliny zo zvyškov ovocia a zeleniny, ktoré zvyčajne vyhadzujete. Dbajte však na to, aby tieto zvyšky neboli nahnité ani plesnivé. Toto hnojivo môžete použiť tak pre kvety, ktoré máte doma, ako aj pre tie na balkóne alebo terase na jar a v lete.

Zo zvyškov pripravte hnojivo. Po zime sa rýchlo zregenerujú

Na prípravu výživného hnojiva pre kvitnúce rastliny potrebujete nakrájané kúsky zeleniny a ovocia, ktoré zvyčajne končia v odpadkovom koši. Takto v kuchyni nič nevyjde nazmar a vaše kvety po vykurovacej sezóne opäť získajú silu.

Môžu to byť napríklad zvyšky papriky, brokolice, paradajok, banánov, hrozna, jabĺk, hrušiek, avokáda a mrkvy. Hnojivo bude kvasiť, takže budete potrebovať aj cukor alebo melasu. Pomer je nasledovný: na každý 1 kg zvyškov pripadá 1 kg cukru.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Čo znamená tento biely povlak na vašich sadeniciach? Kým ich vyhodíte, spozornite

Ako vyrobiť fermentačné hnojivo pre kvitnúce rastliny?

Do litrovej nádoby dajte zvyšky ovocia a zeleniny. Zasypte primeraným množstvom cukru alebo melasy a zalejte prevarenou vodou izbovej teploty. Prikryte nádobu látkou alebo gázou, aby ste urýchlili proces kvasenia. Umiestnite ju na tienisté, chladné miesto a nechajte ju stáť 2 týždne.

Kvôli zápachu hnojiva je najlepšie premiestniť nádobu do pivnice, technickej miestnosti alebo garáže. Po dvoch týždňoch hnojivo sceďte a prelejte ho do menších fliaš do ¾ jeho výšky a zakryte viečkom. Viečko nezaskrutkujte, odložte ho na ďalšie 2 týždne. Po uplynutí tejto doby, keď sa proces kvasenia skončí, fľaše uzavrite a vložte do chladničky.

Živina zostane čerstvá po celý rok. Domáce hnojivo pre kvitnúce rastliny zrieďte v pomere 1:10 s vodou a rastliny zalievajte podľa potreby. Účinky si všimnete veľmi rýchlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *