Nikdy takto nevyprážajte rezne. Táto chyba kazí ich chuť

rezne vyprazanie olej
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Zlatistá, chrumkavá strúhanka a šťavnaté vnútro – tak by mal vyzerať dokonalý rezeň. Mnohí však pri smažení robia chyby, ktoré vedú k tomu, že namiesto lahodného mäsa dostanú mastné, gumovité alebo suché rezne.

Najčastejším dôvodom je nesprávna technika smaženia, pričom jeden konkrétny omyl sa vyskytuje obzvlášť často: polievanie rezňov olejom počas smaženia. Ako teda dosiahnuť dokonalý výsledok? Tu sú základné pravidlá, vďaka ktorým sa vyhnete kulinárskym neúspechom.

Najčastejšia chyba pri smažení rezňov

Mnohí sa mylne domnievajú, že polievanie rezňov olejom počas smaženia zabraňuje ich vysychaniu. V skutočnosti sa však deje pravý opak – strúhanka nasaje nadbytočný tuk, čím sa stane ťažkou a mastnou. Okrem toho náhla zmena teploty môže spôsobiť, že mäso bude tvrdé a suché namiesto jemného a šťavnatého.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Mladá žena v Poprade sa pýtala na ubytovanie. Ľudia ju hodili na zem a okradli

Ak olej nie je dostatočne horúci, rezne namiesto smaženia začnú absorbovať tuk ako špongia. Výsledkom je mastná, ťažko stráviteľná strúhanka, ktorá namiesto lahodnej chrumkavosti pripomína gumu. Ako tomu predísť? Stačí dodržať niekoľko základných zásad.

Pravidlá dokonalého smaženia rezňov

1. Správna teplota oleja

Základom dokonale usmažených rezňov je správne rozohriaty olej. Ideálna teplota je 170 – 180 °C. Dá sa ľahko skontrolovať vhodením malého kúsku strúhanky do oleja – ak začne intenzívne prskať, olej je pripravený na smaženie.

Ak je olej príliš studený, rezne absorbujú nadbytočný tuk a budú mastné. Ak je naopak príliš horúci, strúhanka sa spáli skôr, ako sa mäso stihne poriadne prepiecť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Týždenný horoskop od 24.marca do 30.marca 2025

2. Nepresúvajte rezne na panvici

Častou chybou je neustále manipulovanie s rezňami počas smaženia. Po ich vložení do rozpáleného oleja im treba dať čas na opečenie. Ak sa neustále posúvajú, stláčajú alebo obracajú, strúhanka sa môže odlepiť a mäso sa nemusí opiecť rovnomerne.

3. Nepolievajte rezne olejom počas smaženia

Keď sa hladina oleja v panvici zníži, mnoho ľudí má tendenciu doliať studený olej. To je však chyba! Náhle ochladenie spôsobí, že rezeň začne absorbovať tuk, čím sa stane ťažkým a mastným. Ak je potrebné pridať olej, najlepšie je urobiť to pred smažením ďalšej várky, nie v priebehu smaženia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najhoršie oleje na vyprážanie, ktoré Slováci stále používajú

4. Odsatie prebytočného tuku

Po usmažení je dobré nechať rezne odkvapkať na papierovom obrúsku, ktorý absorbuje nadbytočný tuk. Tým sa zabezpečí, že strúhanka zostane chrumkavá a rezeň nebude príliš mastný.

V skratke: Ako správne smažiť rezne?

Rozohrejte olej na 170 – 180 °C – zabránite nadmernému nasiaknutiu tukom.
Neobracajte a nestláčajte rezne počas smaženia – zachováte chrumkavú strúhanku.
Nepolievajte rezne olejom počas smaženia – vyhnete sa ťažkej a mastnej strúhanke.
Nechajte rezne odkvapkať na papierovom obrúsku – vďaka tomu zostanú ľahké a chrumkavé.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *