Odtučnený prášok z hmyzu bude za chvíľu vo viaczrnnom chlebe, rožkoch, sušienkach. Kde všade ešte?

cvrcky

Odtučnený prášok z cvrčka domového sa môže čoskoro stať bežnou surovinou v rôznych potravinách. Podľa nedávneho dokumentu je tento druh cvrčka bezpečný na použitie v potravinárskom priemysle, ak sa používa v prípustných množstvách. Táto novinka môže byť pre niektorých ľudí prekvapujúca, avšak cvrčky už dlho predstavujú súčasť tradičnej stravy v rôznych kultúrach.

Čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus je podľa vedeckého stanoviska bezpečný na použitie v potravinách, ako sú viaczrnný chlieb, rožky, krekry, cereálne tyčinky, sušienky, polievky a omáčky, ale aj v niektorých neobvyklých potravinách, ako sú nápoje podobné pivu a čokoládové cukrovinky. Dokument tiež uvádza, že odtučnený prášok z cvrčka domového je bezpečný pre bežnú populáciu.

Tento druh cvrčka má výhodu v tom, že obsahuje množstvo bielkovín a minerálov, a taktiež má nízky obsah tuku. Preto sa odtučnený prášok z cvrčka domového môže stať príťažlivou surovinou pre potravinárske firmy, ktoré sa snažia vyrábať zdravšie a udržateľnejšie potraviny.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  5 znakov, že máte málo pohybu. Takto vám to telo ukáže

Mnohí ľudia však ešte stále majú obavy z konzumácie cvrčkov, pretože sa nejedná o tradičnú surovinu v ich strave.

Existujú aj odborníci, ktorí tvrdia, že hmyz by ľudia nemali jesť a môže ľuďom a hlavne deťom v dospievaní ublížiť.

Česká politička Karla Maříková na svojom profile na sociálnej sieti varovala pred novou legislatívou EÚ.

Od nového roku 2023 EK povolila pridávanie hmyzu (cvrčkov domácich) do pečiva, cestovín a iných polotovarov „pre širokú verejnosť“. Hoci je publikovaných dôkazov o alergiách a možných anafylaktických reakciách príliš málo, Európska komisia sa domnieva, že nie sú potrebné osobitné požiadavky na označovanie pre možné alergické reakcie.

Alergie na kôrovce, mäkkýše a roztoče domáceho prachu sú však veľmi pravdepodobné aj u ľudí, ktorí sú alergickí na výrobky s pridanými cvrčkami domácimi. Môže tiež viesť k novým alergickým reakciám na substrát, ktorým je hmyz kŕmený.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Dajte si bobkový list pod každý vankúš v dome. Má to veľké výhody

Preto existuje požiadavka na označovanie len vtedy, ak výrobok obsahuje prášok „Acheta domesticus“. To znamená, že ľudia musia sami zistiť, že „Acheta domesticus“ sa melie na prášok a pridáva sa do potravín.

Nasledujúce výrobky pre širokú verejnosť budú čoskoro v predaji s pridanými cvrčkami (Acheta domesticus):

  • Viaczrnný chlieb
  • Viaczrnné rožky
  • Sušienky a tyčinky
  • Obilné tyčinky
  • Suché premixy pre pekárenské výrobky
  • Sušienky
  • Suché plnené a neplnené cestoviny
  • Omáčky
  • Výrobky zo zemiakov
  • Jedlá zo strukovín a zeleniny
  • Pizza
  • Všeobecné cestoviny a sušené srvátkové výrobky
  • Analógy mäsa (vegetariánske alternatívy mäsa)
  • Polievky a polievkové koncentráty, polievkový prášok
  • Občerstvenie na báze kukuričnej múky
  • Nápoje podobné pivu
  • Čokoládové výrobky, orechy a olejniny
  • Občerstvenie (okrem chipsov) a mäsové prípravky

2 Replies to “Odtučnený prášok z hmyzu bude za chvíľu vo viaczrnnom chlebe, rožkoch, sušienkach. Kde všade ešte?

  1. Čosi mi hovorí že sa mi zúži výber potravín… Chrobáky nech žerie gréta a jej podobný vypatlanci!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *