Odtučnený prášok z hmyzu bude za chvíľu vo viaczrnnom chlebe, rožkoch, sušienkach. Kde všade ešte?

cvrcky

Odtučnený prášok z cvrčka domového sa môže čoskoro stať bežnou surovinou v rôznych potravinách. Podľa nedávneho dokumentu je tento druh cvrčka bezpečný na použitie v potravinárskom priemysle, ak sa používa v prípustných množstvách. Táto novinka môže byť pre niektorých ľudí prekvapujúca, avšak cvrčky už dlho predstavujú súčasť tradičnej stravy v rôznych kultúrach.

Čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus je podľa vedeckého stanoviska bezpečný na použitie v potravinách, ako sú viaczrnný chlieb, rožky, krekry, cereálne tyčinky, sušienky, polievky a omáčky, ale aj v niektorých neobvyklých potravinách, ako sú nápoje podobné pivu a čokoládové cukrovinky. Dokument tiež uvádza, že odtučnený prášok z cvrčka domového je bezpečný pre bežnú populáciu.

Tento druh cvrčka má výhodu v tom, že obsahuje množstvo bielkovín a minerálov, a taktiež má nízky obsah tuku. Preto sa odtučnený prášok z cvrčka domového môže stať príťažlivou surovinou pre potravinárske firmy, ktoré sa snažia vyrábať zdravšie a udržateľnejšie potraviny.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Jedzte toto a vyplavíte usadeniny z tepien. Nenapadlo by vás, čo to je

Mnohí ľudia však ešte stále majú obavy z konzumácie cvrčkov, pretože sa nejedná o tradičnú surovinu v ich strave.

Existujú aj odborníci, ktorí tvrdia, že hmyz by ľudia nemali jesť a môže ľuďom a hlavne deťom v dospievaní ublížiť.

Česká politička Karla Maříková na svojom profile na sociálnej sieti varovala pred novou legislatívou EÚ.

Od nového roku 2023 EK povolila pridávanie hmyzu (cvrčkov domácich) do pečiva, cestovín a iných polotovarov „pre širokú verejnosť“. Hoci je publikovaných dôkazov o alergiách a možných anafylaktických reakciách príliš málo, Európska komisia sa domnieva, že nie sú potrebné osobitné požiadavky na označovanie pre možné alergické reakcie.

Alergie na kôrovce, mäkkýše a roztoče domáceho prachu sú však veľmi pravdepodobné aj u ľudí, ktorí sú alergickí na výrobky s pridanými cvrčkami domácimi. Môže tiež viesť k novým alergickým reakciám na substrát, ktorým je hmyz kŕmený.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Zásuvka pod šporákom má tajnú funkciu. Väčšina ľudí to nevie

Preto existuje požiadavka na označovanie len vtedy, ak výrobok obsahuje prášok „Acheta domesticus“. To znamená, že ľudia musia sami zistiť, že „Acheta domesticus“ sa melie na prášok a pridáva sa do potravín.

Nasledujúce výrobky pre širokú verejnosť budú čoskoro v predaji s pridanými cvrčkami (Acheta domesticus):

  • Viaczrnný chlieb
  • Viaczrnné rožky
  • Sušienky a tyčinky
  • Obilné tyčinky
  • Suché premixy pre pekárenské výrobky
  • Sušienky
  • Suché plnené a neplnené cestoviny
  • Omáčky
  • Výrobky zo zemiakov
  • Jedlá zo strukovín a zeleniny
  • Pizza
  • Všeobecné cestoviny a sušené srvátkové výrobky
  • Analógy mäsa (vegetariánske alternatívy mäsa)
  • Polievky a polievkové koncentráty, polievkový prášok
  • Občerstvenie na báze kukuričnej múky
  • Nápoje podobné pivu
  • Čokoládové výrobky, orechy a olejniny
  • Občerstvenie (okrem chipsov) a mäsové prípravky

2 Replies to “Odtučnený prášok z hmyzu bude za chvíľu vo viaczrnnom chlebe, rožkoch, sušienkach. Kde všade ešte?

  1. Čosi mi hovorí že sa mi zúži výber potravín… Chrobáky nech žerie gréta a jej podobný vypatlanci!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *