Ohrievate párky či iné mäso v mikrovlnke? Mali by ste vedieť toto

mikrovlnka

Mnohí z nás majú doma mikrovlnnú rúru. Má svojich priaznivcov, ktorí na ňu nedajú dopustiť, ale aj odporcov, ktorí ju nevlastnia a nepodporujú jej používanie. Sú potraviny, ktoré v nej môžete ohrievať bez problémov, ale je aj veľa takých, ktoré majú určité riziká. Viete, čo je vhodné ohrievať v mikrovlnnej rúre a ktoré výrobky je lepšie ohrievať alebo variť iným spôsobom?

Hrnček vody alebo mlieka

Možno ste do mikrovlnnej rúry vložili hrnček so studeným čajom. Nie je to ideálne, pretože hrnček môže byť veľmi horúci bez toho, aby sa voda prevarila. Vtedy sa môžete ľahko popáliť. A mlieko môže pretekať. Oveľa lepšie je naliať tekutiny do malého hrnca a ohriať ich na sporáku.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Skrytá funkcia papiera na pečenie, ktorú výrobcovia radšej taja

Mäso a klobásy

Mäso a klobásy do mikrovlnnej rúry nepatria. Dokonca ani mrazené. Teplo je v mikrovlnnej rúre rozložené nerovnomerne, takže časť sa môže rozmraziť a časť nie, a môžu sa rozmnožiť škodlivé baktérie. Ideálne je nechať mäso rozmraziť pri izbovej teplote a párky pomaly ohrievať vo vode na sporáku.

Huby

Do mikrovlnnej rúry by ste nemali dávať ani huby. Huby je najlepšie skonzumovať do 24 hodín po uvarení, pretože ohrievaním sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú. Môžu potom spôsobiť žalúdočné problémy.

Zemiaky

Pri ohrievaní v mikrovlnnej rúre sa mení ich chuť a môže sa v nich vytvoriť botulotoxín. Ohrievanie v mikrovlnnej rúre ho nezničí, takže zemiaky sa môžu stať toxickými.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Používate často mrazené mäso? Pri rozmrazovaní majte na pamäti jednu vec a bude ako čerstvé

Mrazené ovocie a zelenina

Ohrievanie mrazenej zeleniny alebo ovocia v mikrovlnnej rúre rozhodne nie je vhodné. V prípade ovocia je vhodnejšie nechať ho rozmraziť pri izbovej teplote a v prípade potreby zeleninu pripraviť v pare. Cenné látky, pre ktoré tieto potraviny konzumujete, sa môžu premeniť na karcinogénne látky, ktoré už nie sú užitočné.

Vajcia

Možno ste na to doteraz nepomysleli. Je však dôležité pamätať aj na to, aby ste v mikrovlnnej rúre neohrievali celé vajcia v škrupine – mohli by vybuchnúť, čo je veľmi nebezpečné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *