Nie nadarmo sa bobule goji nazývajú superpotravinou. Zlepšujú kvalitu spánku, posilňujú imunitu a bojujú proti voľným radikálom. Navyše nám zlepšujú lipidový profil. Môžeme si ich vychutnať ako občerstvenie. Oveľa lepším nápadom by však bolo pripraviť si špeciálny nápoj.
Bobule goji sú červené semená podlhovastého tvaru. Považujú sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Ázijčania ich jedia na tony v nádeji, že si predĺžia život. Najčastejšie siahame po sušených plodoch, hoci mnohí ľudia jedia aj čerstvé. Pridávame ich do rôznych jedál, čajov a štiav. Niekedy sa s touto prísadou stretávame aj vo víne.
Prečo jesť bobule goji?
Nazývajú sa červené diamanty Východu. Pri pohľade na ich vlastnosti nie je takýto názov vôbec prekvapujúci. Plody sú predovšetkým zdrojom bielkovín a vlákniny. Tá urýchľuje metabolické procesy a reguluje činnosť čriev. Obsahujú tiež vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B. Bobule goji sú bohaté na železo, meď a selén.
Plody majú množstvo vlastností. Okrem iného:
- posilňujú imunitu,
- podporujú funkciu očí,
- znižujú hladinu cukru v krvi,
- má protirakovinový účinok,
- majú pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi,
- zlepšujú stav pokožky, vlasov a nechtov,
- podporuje funkciu pečene,
- zlepšujú kvalitu spánku.
Zdravý nápoj z plodov goji. Ako ho pripraviť?
Takýto odvar podporí vaše telo rôznymi spôsobmi. Dodáte si energiu, zlepšíte si imunitu a predovšetkým očistíte telo od toxínov.
Na prípravu nápoja potrebujete:
- dve čajové lyžičky sušených plodov goji,
- polovicu citróna,
- pol čajovej lyžičky práškového zázvoru,
- pohár vriacej vody,
- okrem toho: niekoľko lístkov mäty.
Spôsob prípravy:
- Postup je veľmi jednoduchý. Stačí zaliať bobule goji vriacou vodou a nechať 5 minút odstáť. Po uplynutí tejto doby pridajte zázvor a premiešajte.
- Chvíľu počkajte, kým nápoj trochu vychladne. Pridajte citrónovú šťavu a opäť všetko premiešajte.
- Nakoniec pridajte niekoľko lístkov mäty. Tento zdraviu prospešný nápoj vypite ihneď po príprave.
redakcia Plénum.sk