Palacinky sa vám nebudú lepiť. Pridajte túto zložku do cesta

palacinky recept
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Palacinky sú jedným z najobľúbenejších a najuniverzálnejších jedál, ktoré sa v domácnostiach objavujú na raňajky, obedy aj večere.

Na raňajky si ich mnohí vychutnajú s čerstvým džemom, medom alebo ovocím, zatiaľ čo na obed ich možno pripraviť so slanou plnkou, ako je tvaroh, zelenina alebo dokonca mäso.

Napriek ich jednoduchému vzhľadu, príprava palacinkového cesta nie je vždy taká ľahká, ako sa môže zdať. Kľúčom k úspechu je správne cesto – nadýchané, jemné a zároveň pružné. Také, ktoré sa nebude trhať ani prichytávať na panvicu. Tu je návod, ako ho dosiahnuť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Toto sa môže stať, ak necháte nabíjačky zapojené len tak v zásuvke

Tajomstvo dokonalého palacinkového cesta

Väčšina receptov odporúča iba základné suroviny: múku, vajcia, mlieko a štipku soli. Ak však chcete dosiahnuť skutočne mäkké a jemné palacinky, je tu jeden trik, ktorý sa oplatí pridať: olej do cesta a perlivú vodu. Pridaním týchto surovín zabezpečíte, že palacinky budú ľahko kĺzať po panvici a rovnomerne sa prepečú bez toho, aby sa lepili.

palacinky recept

Recept na nadýchané palacinky

Na prípravu cesta budete potrebovať:

  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • 1 šálku celozrnnej múky
  • 250 ml perlivej vody
  • štipku soli
  • 20 ml repkového oleja (zhruba 4 čajové lyžičky)

Perlivá voda pomáha cesta nadvihnúť a zanechať ho ľahké, zatiaľ čo olej zabezpečuje, aby bolo cesto vláčne a ľahko sa rozotieralo. Pri príprave cesta postupujte takto: rozšľahajte vajcia, pridajte mlieko, múku, perlivú vodu, soľ a olej a premiešajte do hladkej zmesi bez hrudiek. Cesto potom nechajte odpočívať asi 20 minút – táto krátka pauza prispeje k lepšej konzistencii a súdržnosti cesta.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Večer položte misku s týmto korením na parapet. Ráno zabudnete na vlhké okná

Tipy na správne vyprážanie

Na smaženie používajte panvicu s nízkym okrajom. Pred nalievaním cesta panvicu len jemne vymažte trochou oleja a rovnomerne nalejte cesto naberačkou. Medzi jednotlivými palacinkami sa odporúča nedolievat olej, aby palacinky neboli príliš mastné.

Palacinky môžete podávať so širokou škálou plniek – od klasického džemu a čokoládového krému až po slané varianty, ako je špenát s tvarohom či mäsová plnka. Tým, že je príprava palaciniek rýchla a jednoduchá, sa tento pokrm stáva obľúbeným nielen u detí, ale aj u dospelých, ktorí hľadajú chutnú a jednoduchú voľbu na každý deň.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovákov čaká ďalšie zdražovanie pred Vianocami. V potravinách si pekne priplatíte

V skratke: Perfektné palacinky závisia od správne pripraveného cesta. Pre ľahkú a nadýchanú konzistenciu pridajte do cesta perlivú vodu a trochu oleja. Nezabudnite na odpočinok cesta pred vyprážaním a používajte panvicu s nízkym okrajom, aby ste dosiahli rovnomerne prepečené palacinky bez lepenia.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *