Hoci je chutný a mimoriadne zdravý, Slováci ho stále trochu podceňujú. Ďalší príbuzný cukety, ktorý v sezóne zostáva v jej tieni, napriek tomu poteší svojimi vlastnosťami a odborníci ho označujú za skutočný poklad zdravia. Oplatí sa baklažán jesť? Tu je 5 dôvodov, prečo by sa mal častejšie ocitnúť na našich tanieroch.
Na čo baklažán pomáha? Skutočná pokladnica zdravia
Hoci si v zahraničí získal bláznivú popularitu, u nás je stále málo receptov, v ktorých by sa vyskytoval. A hoci prekvapuje svojím zložením a zdraviu prospešnými vlastnosťami, u nás je vždy jednou z najviac podceňovaných druhov zeleniny.
Pritom baklažán je nielen chutný, ale aj zdravý. Táto zelenina je bohatým zdrojom betakaroténu, draslíka a medi, ktoré sú prospešné pre zdravie kostí. Obsahuje tiež celý rad vitamínov – na čele s vitamínmi skupiny B, C a K – ktoré zabraňujú ochoreniam krvného obehu a pečene. Štúdie tiež naznačujú, že baklažán brzdí procesy starnutia organizmu. To je však len začiatok.
Aké liečivé vlastnosti má baklažán? Tu sú dôvody, prečo by ste po ňom mali siahnuť
Baklažán je skvelým zdrojom draslíka, ktorý je cenný pre hypertonikov. Zelenina tiež obohacuje stravu o horčík a mangán, meď alebo zinok. Je tiež plný antioxidantov – na čele s jedným z nich, nazunínom – zlúčeninou, ktorá preukázateľne chráni mozgové lipidové bunky pred oxidáciou.
V praxi to znamená, že konzumácia baklažánu môže čiastočne chrániť pred škodlivými účinkami spracovaných potravín alebo alkoholu na mozog. Baklažán sa preto nazýva skutočným strážcom zdravia nášho mozgu.
Jednou z najdôležitejších výhod baklažánu sú jeho detoxikačné vlastnosti. Strava bohatá na túto zeleninu sa odporúča najmä po liečbe antibiotikami. Okrem toho sa preukázalo, že baklažán znižuje hladinu cholesterolu, čím predchádza arterioskleróze a kardiovaskulárnym ochoreniam.
Je baklažán vhodný na chudnutie? Siahnite po diéte
Baklažán je tiež podporou pri boji o vysnívanú postavu. Je totiž mimoriadne nízkokalorický – veď v 100 gramoch tejto zeleniny sa nachádza len 30 kalórií. A 90 percent baklažánu tvorí voda. Zároveň je bohatým zdrojom vlákniny, ktorej obsahuje vo svojom zložení oveľa viac ako jablká. V dôsledku toho by sa mal baklažán častejšie nachádzať na tanieroch ľudí na diéte.
Hoci sú baklažány zdravé, pred ich podávaním sa oplatí dbať na ich prípravu. Surová zelenina je jedovatá. Preto je nevyhnutné jesť ju tepelne upravenú. Najlepšie je jesť ju so šupkou – fialová časť zeleniny ukrýva najviac zdraviu prospešných antioxidantov a ochranných molekúl pre bunky nášho tela.