Mäso je pre mnohých základnou potravinou, bez ktorej si nevedia predstaviť každodennú večeru. Zistite, ako rozpoznať pokazené mäso, a vyhnete sa mnohým zdravotným problémom.
Veľa ľudí nakupuje do zásoby, čo znamená, že mäso odkladá do zadnej časti chladničky. Často naň zabudnú, čo po niekoľkých dňoch zanechá veľa škody. Okrem toho v mnohých supermarketoch môžu predavači klamať zákazníkov tým, že im ponúkajú prešlý výrobok.
Prečo sa mäso kazí?
Bezprostredne po porážke prebiehajú v mäse procesy súvisiace so zmenou štruktúry bielkovín, tukov a sacharidov. Preto je dôležité mäso skonzumovať pomerne rýchlo, aby sa zabránilo hnilobným procesom. Tie sú spôsobené mikroorganizmami a tkanivovými enzýmami, ktoré spôsobujú trvalé chemické zmeny v štruktúre potraviny. Treba dodať, že aj začiatok tohto procesu môže byť zdraviu nebezpečný. Aj mierne hnijúce mäso by sa malo zlikvidovať.
Ako rozpoznáte pokazené mäso?
Pred prípravou jedla si mäso vždy dobre prezrite. Mali by ste sa zaujímať o zmenu farby zo svetlej na:
- hnedej v prípade hovädzieho mäsa,
- sivú v prípade hydiny,
- tmavoružovej v prípade bravčového mäsa.
Zmenu farby sprevádza zeleno-biely povlak, ktorý je plesňou, a štruktúra mäsa sa pri dotyku prstom trvalo deformuje. Treba dodať, že pokazené mäso je lepkavé, pretože sa v ňom rozkladajú bielkoviny. Už pri nakupovaní venujte osobitnú pozornosť vzhľadu zabíjačkových výrobkov. Po príchode domov je dobré ich hneď tepelne spracovať alebo zamraziť. Je konzumácia pokazeného mäsa pre človeka nebezpečná? Toxíny, ktoré uvoľňuje, môžu mať na organizmus negatívny vplyv. Spôsobujú otravu jedlom, žalúdočné kŕče, zápal čriev, zvracanie a ochrnutie hladkého svalstva prostredníctvom vzniknutého botulizmu. Treba spomenúť, že ide o najsilnejší jed, ktorý ohrozuje ľudský život.
Čo s mrazeným mäsom?
Takto spracované mäso sa nekazí, pretože biologické procesy sa pôsobením nízkych teplôt spomalili. Stojí však za to vedieť, ako správne zamraziť rôzne druhy mäsa:
- teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí od -18,1 do -22 stupňov Celzia;
- bravčové mäso až na 10 mesiacov;
- hovädzie mäso až 15 mesiacov;
- teľacie a baranie mäso až šesť mesiacov;
- hydina až približne 3 mesiace;
- mleté mäso by sa malo zmrazovať len 2 mesiace (bez ohľadu na druh).