Raňajky s čerstvým chlebom sú pre mnohých ľudí malým luxusom. A to všetko kvôli tendencii chleba rýchlo zovšednieť. Ak si dnes kúpite chlieb večer, nie je to zárukou, že ráno bude čerstvý. Poznáme však účinný trik!
Chlieb je jednou z najzákladnejších zložiek ľudskej stravy. Chlieb bol v mysliach Slovákov vždy veľmi dôležitý. V minulosti to nebolo len jedlo. V slovanskej tradícii bol chlieb symbolom plodnosti, hojnosti, úrodnosti a pohostinnosti. Podľa starého slovenského zvyku sa krajec chleba nemohol nikomu odmietnuť.
V mnohých náboženstvách bol chlieb aj dôležitou obetou prinášanou božstvám a mŕtvym predkom. Stojí za zmienku, že v chudobnejších oblastiach Slovenska sa ešte v prvej polovici 20. storočia chlieb objavoval v domácnosti len pri zvláštnych príležitostiach a sviatkoch. V modernej dobe si chlieb pre mnohých Slovákov stále zachováva určitú symboliku.
Ako správne skladovať chlieb?
Bohužiaľ, chlieb, ktorý dnes ponúkajú pekárne a supermarkety, nie je tým chlebom, ktorý piekli naše staré mamy. V minulosti si chlieb dokázal udržať svoju čerstvosť aj niekoľko dní. Dnes má chlieb, žiaľ, tendenciu veľmi rýchlo stuchnúť a splesnivieť. Pri predlžovaní čerstvosti chleba má skladovanie určite veľký význam. Niektorí ľudia majú v kuchyni chlebník, iní radšej uchovávajú chlieb len v originálnych vreckách z obchodu.
Ďalšia skupina ľudí si pochvaľuje zmrazovanie chleba alebo jeho skladovanie v chladničke. Všetky tieto spôsoby nezaručujú na 100 %, že chlieb odložený večer bude ráno stále čerstvý a chrumkavý. Našťastie sa istá youtuberka rozhodla podeliť o svoj účinný trik na skladovanie chleba na internete.
Vložte slamku do vrecka s chlebom a vychutnajte si jeho čerstvosť
YouTuberka Jody Gatewoodová sa o svoje tipy a triky delí na svojom online kanáli. Žena priznala, že podľa jej názoru je skvelým spôsobom skladovania chleba (najmä keď ho máte nadbytok) jeho zmrazenie. Je však veľmi dôležité, ako presne to urobíte. V uverejnenom videu Jody vložila niekoľko plátkov mäkkého chleba do uzatvárateľného vrecka do mrazničky.
Potom vzala plastovú slamku a pomocou nej vysala z vrecka vzduch. Podľa nej môže metóda skladovania chleba pomocou slamky predĺžiť čerstvosť chleba až na šesť mesiacov. Keď totiž chlieb potrebujete, stačí ho vybrať z mrazničky, vybrať vrecko a položiť chlieb na kuchynskú linku. Približne po troch hodinách bude chlieb určite pripravený a chutný na konzumáciu.