Zaujíma vás, ako často vymieňať dosku na krájanie? Bohužiaľ, mnohí ľudia zabúdajú, že tento kuchynský doplnok nie je nezničiteľný. Je to veľká chyba, ktorá môže byť škodlivá pre naše zdravie.
V obchodoch sú k dispozícii drevené, bambusové, plastové a sklenené dosky. Takmer každý má svoju obľúbenú dosku na krájanie – takú, ktorá sa nešmýka, má ideálnu veľkosť a ľahko sa čistí. Ale ako všetko, ani dosky na krájanie nevydržia večne. Kľúčom k zaisteniu bezpečnosti a hygieny v kuchyni je pochopiť, kedy je čas vymeniť ich za nové.
Kedy vymeniť dosky na krájanie a prečo? Väčšina z nás to robí príliš zriedkavo
Nemusíte byť šéfkuchárom, aby ste vedeli, že mať dobrú dosku na krájanie je kľúčový kus kuchynského vybavenia. Nielenže uľahčuje prípravu jedla, ale tiež pomáha udržať nože dlhšie ostré. Nedostatočná údržba dosky na krájanie však môže viesť k rastu baktérií a dokonca k otrave jedlom.
Odborníci a šéfkuchári opakujú, že by sa mali vymieňať aspoň raz ročne. Dosku na krájanie vymeňte aj vtedy, keď sa pokriví, stane sa príliš krehkou na krájanie, alebo sa na nej objavia hlboké praskliny či ryhy. Nová vám príde vhod aj vtedy, ak spozorujete žltkastý zápach alebo pleseň, prípadne ak sú škvrny, ktoré sa ťažko odstraňujú. Kvalitné drevené dosky vydržia 4 až 7 rokov, zatiaľ čo plastové dosky 1 až 5 rokov.
Ako čistíte svoju dosku na krájanie? Starostlivosť je najlepší spôsob, ako zabezpečiť jej dlhú životnosť
Čistenie okrem správneho skladovania zabezpečí, že doska zostane v dobrom stave. V prípade drevených kusov väčšina výrobcov odporúča čistiť ich jemným prostriedkom na umývanie riadu a teplou vodou. Rozhodnite sa pre ručné umývanie, pretože umývačka riadu môže drevo poškodiť.
Môžete použiť aj roztok octu a vody a na odstránenie mastnoty alebo potravín použite pastu z jedlej sódy a vody. Pastu votrite do dreva a nechajte ju pôsobiť približne 10 minút, nakoniec dosku opláchnite teplou vodou a osušte ju mäkkou handričkou.